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OPINION NO. 44

May a University of Hawaii teacher, who was also employed by the East-West Center
to do certain art work, enter into an agreement with the East-West Center the day after he
leaves its employment to do the same type of work for compensation on an hourly-basis
contract?

We hold that in this instance he will not violate the ethics law, chapter 84, HRS, if
certain requirements are met.

While the East-West Center was created and is funded by the United States Congress,
it is administratively attached to the University of Hawaii.  Funds are channeled to the
University of Hawaii for the Center's use.  The Center's Chancellor, who administers the
Center's program, is responsible to the University Board of Regents through the President of
the University of Hawaii.  Because of the close ties with the University, we hold that the
East-West Center falls under the purview of the state ethics law.

The fact that the teacher is an employee of the University and wishes to enter into this
contract does not give rise to any ethical problems, per se.  His University capacity has no
official connection with the East-West Center, notwithstanding the connection of the two
institutions.

However, as a former employee who contracts within two years with the state agency
for which he worked, he is governed by section 84-16.  Subsection (b) of that section
generally prohibits such contracts if the employee participated while in state office in the
matter with which the contract is directly concerned.  Cases of "personal contracts of
employment" are excepted.  Thus, we must decide whether this is a "personal contract of
employment" within the exception to section 16.

The services he will perform involve design and layout of printed material and are in the
nature of professional artistic services.  He will be paid by the hour, monthly, upon submission
of a statement of work accomplished and hours expended.

In this instance, we find that the contract for artistic work paid for on an hourly basis
is a personal contract of employment within section 84-16(c).  For this reason, he will not
violate section 16 of the ethics code by entering into this contract with the East-West Center.

While the special exemption of section 16(c) may take this contract out of the
prohibitions of section 16, the spirit of section 16(b) should be carefully considered by the
contracting state agency.  It would be inappropriate for a former employee to set himself up
as a recipient of a contract with the department with which he worked the day after he leaves
the department.

In this connection, section 13 must be considered by the contracting authority.
Section 13 prohibits the use by an employee of his official position to secure unwarranted
contracts of treatment for himself.  In deciding whether a contract entered into the day after
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an employee leaves a state position is an unwarranted one, obtained through the use of official
position, one consideration would be whether the contract is to complete a project or job
started when the employee was a state employee, or to do completely new work.

While we make no decision on whether or not the contract resulted from official action
on his part and, if so, whether or not the contract was warranted, we suggest that if
situations of this type should arise in the future, the contracting state agency should carefully
consider section 13. 

Dated:  Honolulu, Hawaii, November 18, 1969.
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Note: Commissioner Margaret W. Smalley was excused from the meeting at which this
opinion was considered and adopted.


