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OPINION NO. 137

The head of a department inquired whether he will be in violation of the State ethics law if
he were to be reimbursed for research journals from his personal library which he will sell or
transfer to his department for incorporation into the department library.  As the department head
and principal investigator of a research grant, he must approve this expenditure.  He has indicated
that these back issues of research journals generally increase in value with time, but that he is
willing to sell them to his department at cost to him in the amount of $490.  He has indicated that
the current market value of these volumes, not including shipping costs, would be in excess of
$565.

We initially stated that his authority to approve this expenditure will be "official action" as
defined in HRS, §84-3(7), for such approval must invariably involve discretion relating to the
department's needs for the property purchased as well as discretion relating to the allocation of
funds to various department program objectives.  Whenever such official action will directly affect
a business or matter in which an employee has a substantial interest, a conflict of interest situation
exists.  The State ethics law, HRS, §84-14, prohibits an employee from participation in official action
in such instances.  We have advised that an employee should disqualify himself and defer to a
higher official within the system.  (See Opinion No. 78, part 2.)

In this instance, however, we noted that the transaction will involve approximately $500, an
insubstantial amount under the circumstances.  Moreover, we further noted that no unwarranted
privilege, contract, or advantage would accrue to the employee in violation of HRS, §84-13 (fair
treatment), because 1) he was transferring these volumes at their original cost to him, even though
they have actually increased in value, and 2) the journals were not otherwise locally available for
purchase and delivery.  We also noted that the contract was not prohibited under HRS, §84-16,
since it involved an amount less than $ 1,000.  Because of these considerations, it was our opinion
that he would not be in violation of the State ethics law if he were to be reimbursed for the journals
in this instance.  We recommended, however, that this transaction at least be disclosed to his
superior, since he had indicated that he would be an indispensable party to the approval of the
expenditure.

We cautioned that this opinion was limited to the unique circumstances of this case and was
not intended to be a carte blanche approval for future reimbursements to him or any other state
employee.
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