OPINION NO. 144

A state employee's duties required him to direct, supervise and coordinate the work of a
staff for effective administration and enforcement of laws, rules, regulations and orders governing
operational activities of a service industry.

This employee has been rendering advisory services to another state agency during his
regular working hours in conjunction with his position. His position responsibility was directed
toward local firms subject to regulation by his department. When performing advisory services to
the other state agency, he advised on matters generally involving firms subject to regulation by
federal agencies.

He indicated that although he was performing the advisory services to the other state
agency in conjunction with his position, he was contemplating performing the services as a private
consultant during his off-duty hours instead of his regular hours for additional compensation.

He also proposed to engage in another outside consulting activity which involved audit and
review of certain documents and the performance of industry studies for clients not subject to
regulation by his agency.

The audit and review consulting services he proposed to render would be for clients who
had been assessed charges by the firms subject to federal regulation. Any recovery of overcharges
would be adverse to them. The services would be performed during his off-duty time and
compensation would be based on a percentage of the overcharges recovered. He indicated that
the ability to recover overcharges was based primarily on the probability that human error has
occurred in the computation and that his experience in detecting such errors would be beneficial
to his client and not the industry firm. There was no negotiation or settlement since the claim was
based on the lawful applicable rate.

In connection with the factual situation set forth above, he requested an advisory opinion
on the following:

1. Would it be proper for him to perform consulting services to the other state agency
and bill that agency for services performed during his off-work hours, while retaining his present
state position?

2. Would it be proper for him to engage in the outside consulting activity of auditing and
reviewing certain documents of firms not subject to regulation by his agency and performing studies
which services would be for the benefit of persons or firms not subject to regulation by his agency?

We noted that his position description required him to maintain liaison with federal, state and
municipal agencies, exercising related jurisdictional responsibilities with respect to activities in this
particular service industry and directs him to analyze requirements and prepare reports and
recommend actions in certain problem areas. This description appeared to encompass the
furnishing of such advisory services to the other state agency. Under these circumstances, we
found that acceptance of additional compensation for the performance of duties already required
by the conditions of his employment would be a use of official position to secure unwarranted
advantages or treatment for himself in violation of HRS, 884-13. Our conclusion was premised
upon the belief that a public employee should not be twice compensated for performing services



which are his duty to perform. (See Opinion No. 85.) Under the circumstances, therefore, we
answered his first question in the negative.

In response to our request for additional information concerning his second question, he
indicated that in the course of performing his state duties, he acquired information which by law or
practice was not available to the public such as confidential trade and financial information. He
further stated that his state duties, including those involving the other state agency, did not include
any audit and/or review of firms subject to federal regulation; he had no access to such audits
and/or reviews prepared by others; and that he took no official action regarding the documents he
proposed to review.

However, he indicated that it was possible that he would be asked to participate in other
issues, in which case review of the documents would be necessary because they provided
necessary information. He further indicated that if this happened, he would limit his services to the
other state agency to the review of proposed rate changes.

Our consideration of the facts and circumstances led us to answer his second question also
in the negative.

HRS, 884-14(2) provides that, "No employee shall acquire financial interest in business
enterprises which he has reason to believe may be directly involved in official action to be taken
by him." We interpret this section to mean that an employee should not, while in public
employment, establish new business relationships which are likely to be involved in official action
to be taken by him. (See Opinion No. 108.) Since he indicated it might be necessary to review the
documents under some circumstances in connection with his advisory services to the other state
agency, it seemed to us that his proposed private consulting activities would likely be affected by
such official action. It also seemed likely that although the firms subject to federal regulation would
not be his clients, his proposed private consulting activities would possibly bring him in contact with
them. In that event he would be dealing with them in at least two capacities, and in the case of
certain firms which have controlling interests in other firms subject to regulation by his agency, in
three capacities.

The prohibition of HRS, §84-14(2), applies regardless of his ability to disqualify himself or
otherwise refrain from taking action himself. It is our opinion that a public employee should not
voluntarily place himself in a position in which disqualification becomes necessary. (See Opinions
Nos. 100, 108, and 115.)

We expressed our appreciation for his concern on matters of ethics.
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