ADVISORY OPINION NO. 86-11

The Commission received a request for an advisory opinion from the administrator for the
licensing division of a state department on the question of whether the current chairman of a state
board within the division should be allowed to participate in board action affecting educational and
training requirements for licensure. On November 26, 1986, the board chairman appeared before
the Commission to further discuss the facts of this situation and to convey his opinion on this
matter.

The board chairman had been a member of the board since July 12, 1983. He was
appointed to the board because of his experience as a licensed therapist in the profession
regulated by the board. In September of 1986, he was elected chairman of the board. The
chairman also owned and operated his own professional school in this State, where he taught this
profession to candidates for licensure. The chairman established his school in June of 1982, prior
to his appointment to the board.

The chairman's board did not license professional schools or professional school
instructors. However, the rules of the board prescribed certain educational requirements for
apprentices in the profession and further provided that courses satisfying those requirements must
be taught by a school that is licensed by the state Department of Education ("DOE"), the University
of Hawaii, or other board-approved institutions. The board chairman's school had been licensed
by the DOE. There were approximately eight (8) DOE-licensed schools in the State that taught the
profession regulated by the board.

The applicable section of the ethics code was section 84-14(a), Hawaii Revised Statutes
("HRS"), which provides in pertinent part as follows:

884-14 Conflict of interests. (a) No employee shall take any official action
directly affecting:

(1) A business or other undertaking in which he has a substantial financial
interest; or

(2) A private undertaking in which he is engaged as legal counsel, advisor,
consultant, representative, or other agency capacity.

A person whose position on a board, commission, or committee is mandated
by statute, resolution, or executive order to have particular qualifications shall only
be prohibited from taking official action that directly and specifically affects a
business or undertaking in which he has a substantial financial interest; provided
that the substantial financial interest is related to the member's particular
gualifications.

Section 84-14(a) requires state employees to disqualify themselves from taking official
action directly affecting businesses in which they have substantial financial interests. State board
and commission members are "employees" for purposes of the ethics code. There exists a limited
exception to this general disqualification requirement for board and commission members who are
mandated by statute, resolution, or executive order to possess particular qualifications. The
Commission has referred to such board or commission members as "mandated” board or



commission members. Mandated board members are allowed to take official action affecting their
industries or professions as a whole, and are only prohibited from taking official action that directly
and specifically affects businesses in which they have substantial financial interests. The
Commission has interpreted "specifically” to mean "individually" or "as opposed to another
business." Section 84-14(a) further provides that these substantial financial interests must be
related to the mandated board member's particular qualifications. If a board member's financial
interests are not related to his or her particular qualifications, the general conflicts-of-interest
requirement applies, and that member is prohibited from taking official action that directly affects
those financial interests.

The Commission observed that the issue in this case was whether the board chairman'’s
financial interests in his professional school were related to his particular qualifications as a
mandated board member for purposes of section 84-14(a). If these financial interests were related
to his mandated qualifications, the board chairman would be prohibited only from taking official
action that would directly and specifically affect those interests. On the other hand, the Commission
noted that if these financial interests were not related to his mandated qualifications, the general
conflicts-of-interest requirement applied, and the chairman would be prohibited from taking official
action that would directly affect his financial interests.

The Commission noted that the particular qualifications for mandated members of the
chairman's board were prescribed by a state statute establishing that board and providing that three
members of the board shall have at least three years of practical experience as licensed therapists
in the profession regulated by the board. The Commission concluded that this statute established
that the particular qualification for a mandated member of the board, such as the chairman, was
three years of practical experience as a licensed therapist. For the reasons set forth below, the
Commission determined that the chairman's financial interests in his professional school were not
related to this particular qualification.

The Commission observed that neither the statute establishing the chairman's board, nor
any other statute, resolution, or executive order expressly or impliedly provided that the particular
gualifications for mandated board members included an affiliation with teaching or with a
professional school. The only qualification specified was three years of practical experience as a
licensed therapist. It appeared to the Commission, from the language of the statute establishing
the board, that practical experience as a licensed therapist, as opposed to educational or academic
experience, was the qualifying factor for mandated board members.

The Commission noted that the legislative history of that statute did not clearly indicate
whether the Legislature intended mandated board members to be affiliated with, or representative
of, professional education. The Commission found that the relevant legislative reports did not
clearly express a specific intent to either exclude or include individuals with educational affiliations
as mandated board members.

The Commission stated that it had also reviewed statutes prescribing the mandated
memberships of other state boards and commissions. The Commission noted that the Legislature
had specifically excluded affiliations with professional schools from the mandated qualifications for
some boards. For example, the particular qualifications for mandated members of one professional
board provided that no member of the board could be a stockholder, member of the faculty, or
member of a board of trustees of any professional school. The Commission noted that in direct
contrast, the Legislature had also specifically mandated that another state professional board be
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composed of members who were representative of professional education. The Commission
observed that unfortunately, the Legislature had neither expressly mandated nor prohibited
members of the chairman's board who were affiliated with professional education. The Commission
stated that it was simply unclear in this case whether or not the Legislature intended that the
particular qualifications for mandated board members included an affiliation with teaching or with
a professional school.

The Commission further believed that although one individual might teach the profession
regulated by the board or operate a professional school and might also practice the profession for
compensation, these were nevertheless distinct occupations. Because of this distinction, and
because no statute, resolution, or executive order so provided, the Commission was unable to
conclude that an affiliation with teaching or education fell within the particular qualifications for
mandated board members.

Therefore, the Commission believed that the general conflicts-of-interest requirement
applied to the board chairman's financial interests in his professional school: the chairman was
prohibited from taking official action that directly affected those financial interests.

The Commission was aware that because of the chairman's involvement in professional
education, as both teacher and school operator, he brought to the board an expertise and
perspective that other members might not possess. And the Commission acknowledged that this
expertise and perspective could be valuable to the board in formulating policies and guidelines on
educational and training requirements for licensure. Nevertheless, the Commission pointed out that
section 84-14(a) of the ethics code states that the limited exception to the general
conflicts-of-interest requirement applies provided that a mandated member's financial interests are
related to that member's particular qualifications.

The Commission believed that this exception should not be applied indiscriminately. Rather,
the Commission held that the exception to the general conflicts-of-interest requirement should only
be applied if it clearly appears that a mandated member's financial interests are in fact related to
his or her mandated qualifications.

Inthis case, it was the Commission's understanding that professional schools were founded
after establishment of this state board. The Commission had also learned that educational
requirements were yet to be fully developed within this particular profession. It did not appear to
the Commission that the Legislature had specifically considered whether or not individuals
associated with professional schools or teaching should serve as mandated board members and
should participate in board action affecting educational requirements for licensure. The
Commission stated that unless and until some clarification was provided by way of statute,
resolution, or executive order, the Commission simply could not conclude that the chairman's
financial interests in his school were related to his particular qualifications as a licensed therapist
with three years of practical experience.

The Commission held that the chairman, therefore, was prohibited by the ethics code from
taking official action that would directly affect his financial interests as a teacher and school owner
in the profession regulated by his board. The Commission noted that "official action" was defined
in HRS 884-3(7) as a decision, recommendation, approval, disapproval, or other action, including
inaction, that involves the use of discretionary authority.



The Commission explained that because it had in the past determined that official action
that affects board members' competitors or their industries or professions also directly affects their
own businesses in the industry or profession, board members may not usually take official action
that directly affects their competitors or their particular industry or profession as a whole. Thus, the
Commission held that the board chairman could not take official action that would directly affect his
profession's teachers or schools in general.

The Commission was also asked to address the following questions relating to the
chairman's "participation” in board action:

Q) whether the chairman could initiate and facilitate board discussions on matters in
which he should not take official action;

(2) whether the chairman was prohibited from making motions or from seconding
motions on matters relating to examinations, and educational and training
requirements for licensure;

3) whether the chairman was prohibited from participating in the formulation or
amendment of rules relating to examination, education and training requirements for
licensure; and

4) whether the chairman could testify at legislative hearings on behalf of the board on
bills relating to the examination, education or training requirements for licensure in
the profession regulated by the board.

It appeared to the Commission that matters relating to examinations, educational and
training requirements for licensure would directly affect the profession's teachers and schools. The
Commission held that if this was indeed the case, the chairman was prohibited by section 84-14(a)
from taking official action relating to such matters. The Commission further held that this prohibition
would apply to initiating and facilitating board discussions or otherwise expressing opinions on such
matters, initiating or seconding motions, and participating in the formulation or amendment of
rules. The Commission held that this prohibition would also apply to testifying at legislative
hearings if such testimony involved policy discussions or recommendations.

The Commission further noted that the request for an advisory opinion concerning this
matter had referred to advice contained in Advisory Opinion No. 519. In that opinion, the
Commission held in part that members of a board who were also instructors in the profession the
board regulated were prohibited by sections 84-12 and 84-13 of the ethics code from (1)
participating in the formulation of licensure examinations, (2) having access to examinations, and
(3) administering the examinations if this would involve grading students or acquiring knowledge
about the examination's contents. The Commission stated that it continued to adhere to this ruling
and held, therefore, that the chairman was likewise prohibited from participating in the formulation
and administration of licensure examinations and from having access to the examinations.

The Commission observed that Advisory Opinion No. 519 also held that section 84-14(a)
prohibited board members who were instructors or who had their own schools from participating
in policy decisions affecting the qualifications for instructors or schools. Advisory Opinion No. 519
held that section 84-14(a) prohibited board members from taking official action that would directly
and specifically affect their own businesses, and concluded that because in that case the number
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of instructors and schools was extremely small, any action taken by the concerned board members
involving other instructors or schools would directly and specifically affect the board member's own
financial interests as instructors or as owners of a school. The Commission stated that although
it agreed with the end result of that advisory opinion, it believed that Advisory Opinion No. 519
applied to an exceptional case and should not be relied upon as precedent. The Commission held
that even where the number of schools is small, board members with schools may be allowed to
take action affecting schools in general so long as their particular qualifications for serving as a
board member included educational affiliations.

The Commission stated that it was aware that as a result of its decision, the chairman's
board would not be able to rely upon his expertise in education. However, the Commission
believed that the board was not precluded from seeking information and assistance from other
professionals with expertise in this area. The Commission noted that there existed statutory
authority for the board to call to its aid any person of established reputation and professional ability
to conduct examinations, inspections, and investigations. The Commission felt that this statute
authorized the board to obtain assistance from other professionals when their expertise was
required. Thus, the Commission observed that the board might be able to compensate for the loss
of the chairman's expertise in certain areas by seeking assistance from other experts in the same
field.

Finally, the Commission stated that in accordance with section 21-4-2(c) of the State Ethics
Commission's rules, a copy of this advisory opinion would be sent to the board chairman as the
state employee concerned in this matter.

The Commission thanked the state administrator for bringing this matter to its attention and
further stated that it appreciated the administrator's cooperation with the Commission's staff. The
Commission also commended the board chairman for his cooperation and assistance.

Dated: Honolulu, Hawaii, December 24, 1986.

STATE ETHICS COMMISSION

Tim S. Farr, Chairperson

Cynthia T. Alm, Commissioner

Rev. David K. Kaupu, Commissioner

Note: Commissioner Arnold J. Magid was excused from the meeting at which this opinion was
considered.

DISSENT
| respectfully dissent.

| believe that the majority construes the statute establishing this state board too narrowly
by concluding that the particular qualifications for mandated members of the board are not related
to the chairman's affiliation with professional education. The statute establishing the board provides
that mandated members of the board shall have three years of practical experience as licensed
therapists. Another statute defines a professional therapist as any person who engages in the
"occupation” or "practice" of this profession for compensation. It thus appears that a licensed
therapist is an individual licensed to "practice" this profession and to engage in the "occupation" of
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this profession for compensation. | believe that the Legislature intended mandated board members
to represent not only practitioners, but licensees devoted to the general occupation as
well--including licensees teaching this profession.

If the Legislature did not wish to have on this board licensees who were affiliated with
schools teaching this profession, the Legislature could have excluded such individuals from the
board. This, however, the Legislature did not do. | believe that the Legislature desired individuals
with an expertise in this profession to serve on the board and that the chairman's association with
education relates to his expertise in this area.

| would hold that the chairman's financial interests in his professional school are related to
his particular qualifications as a mandated board member and that he should only be prohibited
from taking official action that directly and specifically affects his own financial interests.

Laurie A. Loomis, Vice Chairperson





