OPINION NO. 221

The head of a division of a state agency informed us that he might take early retirement from
his state job to establish a consultant firm. He asked us to advise him on his post-employment
plans.

As the head of his division, he had the responsibility of planning and developing systems
and programs for the administration of certain functions of his agency. He indicated that his division
was responsible for the development of guides, rules and regulations, etc., which were used by
members of another division of his agency.

He raised the following questions:

1. As a consultant, would he be able to conduct education classes for members of the
public on matters relating to the program of his division?

2. As a consultant, would he be able to assist an individual in completing a form of his
agency?

3. As a consultant, would he be able to assist or represent an individual on a matter that
may involve official action by an employee of his division or of the division whose members used
guides and regulations prepared by his division?

Initially, we outlined the relevant sections of the ethics law.
First, HRS 8§84-18(a) (Supp. 1974) states:

No former legislator or employee shall disclose any information which by law
or practice is not available to the public and which he acquired in the course of his
official duties or use the information for his personal gain or the benefit of anyone.

We asked the employee to note that this statutory section pertained only to information which by
law or practice was not available to the general public.

Then, HRS §84-18(b) provides the following:

No former legislator or employee shall, within twelve months after termination
of his employment, assist any person or business or act in a representative capacity
for afee or other consideration, on matters in which he participated as an employee.

Finally, HRS 884-18(c) states:

No former legislator or employee shall, within twelve months after termination
of his employment, assist any person or business or act in a representative capacity
for a fee or other consideration, on matters involving official action by the particular
state agency or subdivision thereof with which he had actually served.



We pointed out that official action was defined in HRS 884-3(7) as a "decision,
recommendation, approval, disapproval, or other action, including inaction, which involves the use
of discretionary authority."

Thus, we stated that in our opinion HRS 884-18(c) would prohibit him for a period of one
year from the date on which he left state service from assisting a person or a business on a specific
matter which would require an employee of his division or the division whose members used guides
and regulations prepared by his division to take some discretionary action on the matter. We said
that this section would not preclude him from assisting someone on a matter that involved only
ministerial action by employees of these divisions.

Question 1, supra.

We held that HRS §884-18(b) and (c) would not prohibit him from conducting classes on
general matters relating to the program of his division. However, we said that he would be
prohibited for the one year period from assisting an individual on a specific matter (petition,
application, appeal) that would be or was before his division or the division whose members used
guides or regulations prepared by his division and that would require official action by employees
of these divisions.

Question 2, supra.

We held that HRS §884-18(b) and (c) would not prohibit him from assisting an individual on
a form that would involve only ministerial action and not official action by an employee of the two
divisions in question. (As we indicated supra, official action is action which involves the use of
discretionary authority.) We said, however, that he should not assist an individual on any form if
he had reason to believe that the two divisions in question would question its contents or take other
official action with respect to it at a later time. We stated, moreover, that if he should assist an
individual on a form, the ethics law would prohibit him from assisting or representing the individual
on the form if its contents should later be questioned by the two divisions.

Question 3, supra.

We believed that the post employment restrictions of the ethics law applicable to the
employee would make itimpossible for him to assist an individual as a consultant on certain matters
relating to his division's program. It was our opinion that these matters would inevitably require
official action by the two divisions in question. As we pointed out earlier, HRS §84-18(c) would
prohibit him for a period of one year from the date on which he terminated his state employment
from assisting or representing someone before the two divisions in question on such matters.

We enclosed a copy of Opinion No. 215 for the employee's information. In this opinion, we
discussed the rationale of HRS §84-18.

We expressed appreciation for the employee's concern for ethics of public servants.



Dated: Honolulu, Hawaii, June 25, 1975.

STATE ETHICS COMMISSION
Vernon F.L. Char, Chairman
Audrey P. Bliss, Commissioner
Paul C.T. Loo, Commissioner

Note: Vice Chairman Gwendolyn B. Bailey and Commissioner I.B. Peterson were excused from
the meeting at which this opinion was considered.



