OPINION NO. 226

A former state employee submitted a request for an advisory opinion on whether the ethics
law prohibited him from representing a client in a certain matter before a certain state agency.

The individual indicated that the client was a regular client for whom he had prepared
numerous documents over the past several months. The former state employee had also
represented this client in other private business transactions.

The former state employee stated that he had been informed by the state agency in
qguestion, "Agency A," that the case might be heard before an officer appointed by Agency A. The
former state employee stated that he had been further informed by Agency A that the member of
his former state department assigned to Agency A generally did not get involved in the type of
hearing in question. In special cases, he might be consulted before a hearing by the officer.

The former state employee also indicated that a party in the hearing before the officer
appointed by Agency A might appeal the decision of the officer to "Agency B." We were informed
that the former state employee's department did not provide any services to this agency.

HRS 8§84-18(b) (Supp. 1974) states the following:

No former legislator or employee shall, within twelve months after termination
of his employment, assist any person or business or act in arepresentative capacity
for a fee or other consideration on matters in which he participated as an employee.

The former state employee informed our staff that he did not recall personally participating,
while he was a state employee, in any matters directly relating to the instant case. Thus, we said
this statutory provision was not relevant.

Then, HRS 8§84-18(c) states:

No former legislator or employee shall, within twelve months after termination
of his employment, assist any person or business or act in a representative capacity
for a fee or other consideration, on matters involving official action by the particular
state agency or subdivision thereof with which he had actually served.

We noted that in a recent case, we had held that this section prohibited a state employee
from assisting or representing a business for a fee for a one year period after his termination of
state service on matters involving official action by a state agency or a subdivision of a state agency
which he had actually served. In that prior opinion, we said that HRS §84-18(c) did not prohibit a
state employee from assisting or representing a business on matters involving official action by a
state agency or a subdivision of a state agency to which the employee had been assigned to
provide services but to which he had not in fact provided such services. We believed that this
conclusion was consistent with the primary intent of HRS §84-18(c), which, in our opinion, is to
provide for a "cooling off" period after an employee leaves state service to prevent him from using
influence derived from contacts and associations that he made while in government for his personal
gain or for the benefit of others. Finally, in the earlier opinion we stated that if a former employee
did not actually work for a state agency, he would not have had the opportunity to develop contacts
or associations in the agency.



The former state employee informed our staff that he personally served neither Agency A
nor Agency B during the one year period immediately preceding the date of his termination of state
service. Therefore, we held that HRS §84-18(c) did not prohibit him from assisting his client in the

case in question.

We expressed appreciation for the individual's continued concern for ethics in government.

Dated: Honolulu, Hawaii, August 4, 1975.

STATE ETHICS COMMISSION
Vernon F.L. Char, Chairman
Audrey P. Bliss, Commissioner
|.B. Peterson, Commissioner

Note: Vice Chairman Gwendolyn B. Bailey and Commissioner Paul C.T. Loo were excused from
the meeting at which this opinion was considered.



