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OPINION NO. 235

An employee of a state agency asked the Commission to determine if accepting
employment as a consultant to a private facility was a conflict of interest under the state ethics
code.

The individual had been employed with the state agency for ten years and had acted as
coordinator of a particular program for approximately two years.  The coordinator acted primarily
as a supervisor and as such maintained an overall supervisory role and made evaluations of the
services rendered to individual clients.

The program team provided services to certain private facilities and was involved in followup
services for a wide range of client problems.  The employee, as coordinator of the program, was
responsible for total program supervision, planning, and coordination, including supervision of
employees assigned to the program.

As a part of the program, monthly meetings were held with owners of the facilities.  Plans
were made for certain activities and recommendations were made concerning services provided
by the facilities to their clients.  The employee indicated that if, from personal observation or that
of a staff member, a determination was made that a facility was not functioning properly, the
employee could make a recommendation to a regulatory division within the agency and on the basis
of such recommendation, action might be taken with respect to that facility.

In addition, the employee might recommend that clients of the agency be sent to a particular
facility; people were regularly referred to these facilities.

The employee began work as a consultant on a part-time basis in early 1975.  The owner
of this facility had been advised by a state agency that it did not have sufficient professional
personnel on its staff.  The consultant position was then offered to the employee while visiting the
home in the course of his state duties.

The employee worked approximately ten hours per week and was compensated at the rate
of $5.00 per hour.  The required duties were generally performed before and after state work hours
and occasionally on Saturdays and Sundays as well.  As a consultant, the employee provided care
to and evaluation of the residents' needs.

We concluded that the employee's consultant position constituted a conflict of interest.

HRS §84-14(b) provides:

No employee shall acquire financial interests in any business or other
undertaking which he has reason to believe may be directly involved in official action
to be taken by him.

HRS §84-3(6) defines a "financial interest" as an interest held by an individual which is an
employment.  We found that the individual's employment constituted a financial interest.  HRS
§84-3(7) defines "official action" to mean "a decision, recommendation, approval, disapproval, or
other action, including inaction, which involves the use of discretionary authority."  The position
description indicated that the employee exercised considerable responsibility and authority as the
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supervisor and coordinator of the state program.  Accordingly, we found that the employee did take
official action in his state capacity.

As the facility was clearly of the kind that the program was specifically designed to serve,
it was reasonably foreseeable that it would be involved in official action that the employee might
take in the future.  Further, participation in monthly meetings, the referral of state clients, and
general supervision of the program which, among other things, might place the employee in the
position of making a recommendation concerning the services rendered by these facilities,
constituted the kind of official action which was the concern of HRS §84-14(b).  There had been
instances in the past when the employee had taken official action with regard to this facility and we
believed it was likely that such action would again be required in the future.  We pointed out that
even if it were possible for the employee to disqualify himself from taking action, it was the
Commission's belief that the purpose of this provision was to prohibit employees from voluntarily
placing themselves in such conflict situations.

We commented that HRS §84-13 prohibits a state employee from using state time,
equipment, or other facilities for private business purposes.  We took note of the fact that the
employee had been very careful to avoid using state time in his private employment.  We also took
note of the fact that he had not used his official position to solicit the consulting job, but, in fact, had
been solicited by the owner.

Nevertheless, we believed that the acceptance of this position might compromise the
judgments the employee was required to make as a state employee with regard to decisions
concerning the private facility.  Accordingly, we held that he should divest himself of this position
as soon as possible.

We pointed out that the statute did not preclude a state employee from using skills acquired
or developed in his state position in the private sector; we expressed the thought that the
community should have access to the capabilities of people with valued skills.  But the employee's
responsibility to the State must come first; where employment in the private sector would conflict
with the employee's public performance, such employment must be avoided.

We commended the employee for bringing this matter to the attention of the Commission.

Dated:  Honolulu, Hawaii, November 25, 1975.
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