OPINION NO. 259

A deputy director of a state department had in his position and in his own right become
acquainted with the problems of a particular technical area. He advised us that he was being
considered for appointment to a federal board concerned with matters coming within his area of
expertise, and he wished to know if appointment to and service on this board would pose any
problem under HRS ch. 84.

The board had been established by act of Congress to make recommendations in this
particular technical area. At the time of this employee's request, the board had no regulatory
powers, though the employee indicated that it was conceivable that Congress might in the future
invest the board with such powers. As a member of the board, he would be paid for his services
on a daily basis at a rate that would be in accord with a federal GS-18 salary rating. He anticipated
that in the early months of his membership on the board he might be required to be in Washington,
D.C. for a week or two at a time and that after this initial period his service would be on a less
regular basis and for shorter periods. It was his understanding that he would be paid for all meeting
days, as well as those work days he lost during travel between Hawaii and Washington, D.C. where
meetings of the board would be held.

We believed that HRS 8884-14(b) and 84-13(3) had application to his appointment to the
board. HRS 884-14(b) prohibits the acquisition of a financial interest in an undertaking which an
employee has reason to believe may be directly involved in action he will be required to take in his
official state position. Because he would be paid for his services, his membership on the board
would constitute a financial interest. However, in view of the board's mandate, we could see no
likelihood that he would be required to take official action in his state capacity involving any aspect
of this board's business or his membership onit. Accordingly, we saw no reason under this section
why he should not accept this position.

He also indicated and it appeared to us, that his membership on the board would be a
personal honor to him and not a function of his state employment even though the State might
incidentally reap some benefits from his service on the board. Accordingly, we advised him that
should he be appointed, HRS §84-13(3) would require that he avoid using state time, equipment,
or facilities for matters relating to his service on the board. He stated that the head of his
department had approved his taking administrative leave or vacation time when he was required
to be on board business. We believed that this approach would be in accord with the statutory
requirement.

We stated that should his duties to the board change in the future such that a conflict might
arise between his state and federal responsibilities, he should request an additional opinion from
us.

We commended him for bringing this matter to our attention, and we wished him success
in his tenure on the board.



Dated: Honolulu, Hawaii, July 13, 1976.

STATE ETHICS COMMISSION
Paul C.T. Loo, Vice Chairman
Gary B.K.T. Lee, Commissioner
|.B. Peterson, Commissioner

Note: Chairman Audrey P. Bliss and Commissioner Dorothy K. Ching were excused from the
meeting at which this opinion was considered.





