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OPINION NO. 263

The staff member of a state board requested an advisory opinion concerning a board
member's participation in the promulgation of regulations.

The board member was licensed in the occupation regulated by the board.  He was also the
director of a school's programs in that area.  The regulations to be promulgated by the board were
to establish the requirements for gaining and maintaining a license in the occupation the board
regulated and to establish the requirements for accredited schools in the subject matter of the
occupation including some specifications for curriculum and qualifications of faculty.

The request raised two questions:  1) should the board member participate in the
promulgation of regulations for licensing and 2) should he participate in the promulgation of
regulations establishing the curriculum and qualifications of the faculty for schools which taught the
subject matter of the occupation.

HRS §84-14(a) (Supp. 1975), which had application to these questions, states in part that:

No employee shall take any official action directly affecting ... [a] business
or other undertaking in which he has a substantial financial interest.

The first question was of a type that had been dealt with earlier by the Commission in
Opinion No. 91.  The Commission recognized there that a professional's license was a substantial
financial interest and, therefore, subject to HRS §84-14(a), but stated that when the legislature
established a board to regulate a profession, including those professionals' licenses, and then
required professional qualifications for the members of the board, the members should participate
in the board's regulatory activities.  These members were chosen because of their association with
and expertise in the profession to be regulated and "should participate in determining how the
standards of proficiency in the profession are best served."  We noted that in the legislation creating
the board in question, the legislature had required that all members of the board be certified in the
practice of the occupation.  Accordingly, we found that the member need not disqualify himself from
actions which affected the licensing process or requirements in general; he need only disqualify
himself from participating in action directly affecting his personal license.

In regard to the second question, we learned that the member was employed by the State
in his capacity as the director of a school offering courses in the subject matter.  We had previously
stated that a state agency is not a "business" for purposes of HRS §84-14(a).  However, the statute
also prohibits a person from taking action directly affecting an "undertaking."  We had construed
the term "undertaking" to include an activity, concern, pursuit or other matter, which would
encompass the member's employment interest in the school.  Further, an employment interest is
a substantial financial interest.  (HRS §84-3(6)(C).)  Therefore, we stated that the member should
not participate in any action by the board which would directly affect his employment interest in the
college.

We found as a practical matter, that the board's establishment of curriculum requirements
for schools coming within its jurisdiction would not directly affect the member's employment interest
with the school.  Although the regulation of curriculum would have some effect on the courses an
instructor might teach, we saw no direct effect on the member's opportunity to teach at the
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school.  As we understood it, the school the member was associated with was the only licensed
school for the subject in the State.

We found, however, that the member's participation in the establishment of the qualifications
for instructors at accredited schools would have a direct effect on his employment interest at his
school; accordingly, we advised him that he should abstain from taking action in this area.  We
stated that he should not only abstain from voting on particular regulations, but should also refrain
from making recommendations as that would also constitute official action.

In summary, we found the board member would not be in violation of the ethics code by
participating in the promulgation of regulations concerning licensing procedures, school
accreditation, or curriculum requirements.  We stated that he should refrain from participating in the
discussion of and promulgation of regulations concerning the qualifications of faculty members at
accredited schools and of directors of accredited schools, if that were considered.  We suggested
that if the board member were faced with taking action in other matters which would directly affect
a substantial financial interest of his, ones which we did not consider in the opinion, he should also
abstain from participation on those matters.

We commended the board for recognizing the possible conflict involved in this matter and
thanked the staff member for aiding us in obtaining pertinent information.

Dated:  Honolulu, Hawaii, August 6, 1976.

STATE ETHICS COMMISSION
Audrey P. Bliss, Chairman
Dorothy K. Ching, Commissioner
Gary B.K.T. Lee, Commissioner
I.B. Peterson, Commissioner

Note: Vice Chairman Paul C.T. Loo was excused from the meeting at which this opinion was
considered.




