OPINION NO. 271

We received a request for an advisory opinion from a member of state board which played
a significant role in a certain state conservation program.

This member and others wished to participate in a program of education for individuals
interested in preparing applications to the board. These applications concerned the classification
of places and things within the board's jurisdiction. The member wished to know if serving as an
instructor in such a program would violate any of the provisions of the state ethics code.

At the time, applications presented to the board were prepared by or under the supervision
of the staff of a state employee who also exercised authority in a state conservation program. The
board and this employee were independent of each other, the latter being a part of another
department. The board member indicated and we confirmed that there had been an on-going
difference of opinion between that staff and the member as to what constituted a sufficient
application. It was the member's view that an application should be quite complete while it was the
view of the staff that the application need only be sufficiently detailed to identify the item submitted
for review and need not contain full documentation. The board member also indicated that much
work had not been completed by the staff and submitted to the board for its review.

This member and other members of the board were interested in educating individuals and
groups who might be interested in preparing applications as to the criteria the board believed
should be followed in the preparation of an application. It was also this member's hope that such
a program would enable many additional individuals to prepare applications for submission to the
board.

The member stated that the board members who were interested in participating in this
program would receive no compensation for their services and would have no ownership,
officership, or managementinterestin the organization or group that put this program together. The
member did not know if other instructors in this educational program would be compensated.

We pointed out that acquisition of an outside interest was governed by HRS 884-14(b) which
provides that an employee shall not acquire a financial interest in any business or other undertaking
if he has reason to believe that that business or undertaking may be directly involved in official
action to be taken by him. First, the member was aware that as a member of a state board he was
an employee for the purposes of the ethics code. Then, his teaching services would constitute an
undertaking. Further, because his students would be submitting applications to the board, at some
point the member would be taking official action which would directly involve this proposed
undertaking. However, the Commission noted that, under HRS 8§84-14(b), a conflict arises only
upon the acquisition of a financial interest in an undertaking or business. Because the board
member would not be compensated for his services, his teaching could not be considered to be an
employment under the statute. Further, he would have no financial interest in the organization that
controlled the program. As he would not be acquiring a financial interest in either this educational
program or the teaching services he might provide, we believed that it would be permissible for him
to provide instruction to students who might participate in the program.

We stated, however, that if the program was initiated the board member should be aware
of the requirements of HRS 8884-12 and 84-13. Under HRS 884-12 he had to be careful not to
disclose information which by law or practice was not available to the public and which he acquired



in the course of meeting his state responsibilities. Clearly, he must not disclose such information
to other teachers or students in this program.

Further, HRS 884-13 prohibits the use of position to grant unwarranted advantages or
treatment to oneself or others. Pursuant to this provision, we advised him that he should be careful
to be impartial in dealing in his official capacity with any individuals participating in this program who
presented applications to the board. He did not anticipate that he would be assisting students in
the program in the preparation of actual applications for presentation to the board. We stated that
should such a circumstance arise, we did not believe that the ethics code would require that he
abstain from taking action. However, because he would be taking official action involving his own
work product, we advised that he should consider voluntarily abstaining from taking action on those
applications he had had a hand in drafting. We believed that such action on his part would avoid
the raising of an inference that he was using his position as a board member to influence a result
favorable to his own work.

We indicated that we were aware of federal regulations concerning the functioning of boards
such as his own. We were also aware that his own board was in the process of preparing rules and
regulations to govern its conduct. Because our jurisdiction was limited to questions raised under
the ethics code, we stated that he should carefully review, with the other board members, the
applicable rules and regulations in this area before proceeding with this project.

We commended the board member for bringing this matter to the attention of the
Commission for the disposition of the ethics questions involved in his proposed undertaking.

Dated: Honolulu, Hawaii, September 14, 1976.
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Note: Chairman Audrey P. Bliss and Commissioner Dorothy K. Ching were excused from the
meeting at which this opinion was considered.





