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OPINION NO. 272

A recent retiree from state government was approached by an organization to become one
of its employees.  The retiree asked the Commission if his acceptance of this position would place
him in conflict with the post-employment restrictions in the ethics code.  We found that, with certain
restrictions on his activities, he would not be in violation of the code by accepting this position.

We pointed out that the Commission had never construed the post-employment section of
the code to prohibit the acceptance of a position.  These provisions merely indicated certain
activities that the former employee should not engage in for a period of twelve months following
termination of service.  It was conceivable that these restrictions might prevent a person subject
to them from accepting a particular position.  A review of past Commission opinions in this area,
however, indicated this to be a quite rare outcome and one that should not result from this opinion.

The pertinent sections of the code were HRS §§84-18(b) and (c).  HRS §84-18(b) (Supp.
1975) states that:

No former ... employee shall, within twelve months after termination of his
employment, assist any person or business or act in a representative capacity for
a fee or other consideration, on matters in which he participated as an employee.

A business is defined by HRS §84-3(1) to include "any ... organization carrying on a business,
whether or not operated for profit."  The organization was then a business for purposes of the ethics
code.  As the retiree would be compensated for the services he would render, his activities on
behalf of the organization would be subject to the restrictions set forth in the section.  Accordingly,
we stated that he would not be able to represent or assist the organization or any employee of the
organization on matters in which he had participated as a state employee.

We were aware of at least one major project which very possibly would involve the
organization in the future and in which the retiree had participated as a state employee.  He stated
that the organization had submitted a proposal to the department for a contract for a certain
program.  He had already retired from his position with the department when the department sent
out solicitations for proposals to organizations, such as the one in question, which showed an
interest in participating in these programs.  However, he was very instrumental in obtaining the
funds for these programs from the legislature.  From two pilot programs which he had initiated the
previous year he had prepared informational material and given testimony before legislative
committees.  Without his input, it was likely that the funds for this program would never have been
allocated.  This action on his part constituted participation in the program.  For that reason we found
that he should not represent or assist the organization or any employee of the organization on any
matter dealing with that certain program until twelve months following his retirement date.

In addition, we stated that HRS §84-18(c) (Supp. 1975) also restricted his activities in those
and certain other projects.  It states that:

No former ... employee shall, within twelve months after termination of his
employment, assist any person or business or act in a representative capacity for
a fee or other consideration on matters involving official action by the particular state
agency or subdivision thereof with which he had actually served.
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Official action is defined in HRS §84-3(7) as a "decision, recommendation, approval, disapproval,
or other action, including inaction, which involves the use of discretionary authority."  We
understood that the retiree's former division would be monitoring the programs if the organization
was awarded a contract for them.  This monitoring, even if limited to reading the reports and
financial statements submitted by the organization, involved discretionary authority.  The retiree
pointed out that he would have contacted the organization on any questionable matter involved in
its contract work if he had felt it necessary; his successor surely had the same opportunity with the
same discretion.  Therefore, HRS §84-18(c) also precluded him from working on matters
concerning the contracts for the programs during that same twelve month period.

We found that HRS §84-18(c) also applied to two contracts which the organization had
entered into with the department and the division to provide services for a special group.  Those
contracts were for continuing programs which were in operation while the retiree was employed by
the division.  Because those contracts were renewed after he left the division we did not believe that
HRS §84-18(b) applied.  But we were of the view that the division did take official action with regard
to them.  He stated that while he was an employee of the division he reviewed the reports filed with
the department for those programs while another member of his division checked the financial
statements.  Again, we had no reason to believe that his successor would not or could not do the
same.  Those two contracts would therefore be subject to the official action of the division he served
as a state employee.  Accordingly, we found that he should not represent or assist the organization
or employees of the organization on matters concerning those contracts until the twelve months
after his retirement date had elapsed.

In summary, we found that until the twelve month period was over the retiree should not
represent or assist the organization or any of its employees in matters relating to the two contracts
for services to certain groups that the department had recently renewed with the organization; nor
should he assist or represent the organization or any of its employees in matters involving the new
programs should the organization's proposal for participation in those programs be accepted by the
department.  We pointed out that if there were other projects with which the organization became
involved that required official action by employees of the retiree's former division, he should also
refrain from any involvement in those projects until the expiration of the restricted twelve month
period.

We stated that the post-employment provisions of the ethics code were not designed to
prohibit former employees from seeking positions commensurate with their skills and with the
expertise they had acquired while in state government.  Instead, the intent was merely to provide
a "cooling off" period for the employee to prevent immediate "influence peddling" based upon the
contacts and associations made while in government service.  (Opinion No. 236.)  While we
realized that a person of the retiree's reputation in the community, especially in his field, would
command a special respect no matter what length of time was involved, we felt this period of a year
would provide a necessary time for all parties with whom he had previously worked to become more
familiar with and comfortable in their new positions with respect to him.

We realized that at first blush it might have appeared to him that we were prohibiting him
from engaging in a substantial portion of the work required of the offered position with the
organization.  We understood, however, that the organization had recently hired an associate
director who was capable of handling those activities with the department in question which would
be prohibited to the retiree.  We pointed out that this was quite acceptable under the statute which
attempts only to minimize the influence of the individual upon his or her former department and
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division associates.  Further, the post-employment provisions would not restrict his activities in
those matters at the organization which did not involve the retiree's former department.  Specifically,
we were aware that the organization had extensive contact with the other departments within the
state government.  We stated that HRS §84-18 would not apply to his dealings with those or any
other state agencies.

In drafting this particular section it was clear that the legislature did not wish to deny to the
public the benefits that employees such as the retiree could provide after leaving state
employment.  We took particular note of his long experience in working with certain groups and we
were aware that the loss of his expertise and dedication at this time would be a significant
one.  Even with the restrictions that HRS §§84-18(b) and (c) placed on his activities, we felt he
should be able to make a significant contribution to the organization and, through it, to the citizens
of this State.

We appreciated the assistance of the chairman of the board and the present executive
director of the organization in this matter, and we thanked the retiree for his candor and his
willingness to provide information necessary for our consideration.  We commended his sensitivity
to the ethics question involved in his selection of a new position.

Dated:  Honolulu, Hawaii, September 14, 1976.

STATE ETHICS COMMISSIoN
Paul C.T. Loo, Vice Chairman
Gary B.K.T. Lee, Commissioner
I.B. Peterson, Commissioner

Vote: Chairman Audrey P. Bliss and Commissioner Dorothy K. Ching were excused from the
meeting at which this opinion was considered.




