OPINION NO. 273

A former state employee requested our opinion on the applicability of the post-employment
restrictions to his new position. As a state employee, he had been assigned to provide services
to a particular department. He wished to know (1) if he could represent private clients before
employees of one of the department's divisions to whom he had provided advice, and (2) if he could
represent private clients before an appeals board which he had appeared before on behalf of the
State.

The section of the statute most applicable to both of his questions was HRS 8§84-18(c)
(Supp. 1975). It states that:

No former ... employee shall, within twelve months after termination of his
employment, assist any person or business or act in a representative capacity for
a fee or other consideration, on matters involving official action by the particular
state agency or subdivision thereof with which he had actually served.

We stated that the intent of this section of the statute "is to provide for a 'cooling off' period
after an employee leaves state service to prevent him from using influence derived from contacts
and associations that he made while in government for his personal gain or the benefit of
others." (Opinion No. 226.) The former employee stated that although he did not appear before
the employees of a certain division in the department he had provided advice to them. This advice,
given in his state capacity, constituted actual service. Further, we found the matters he would
present before that division's employees in his new private role would involve official action by
them. Therefore, as HRS 884-18(c) was applicable, we found that he should not represent any
client before that division for a period of twelve months from the date of his separation from
government service, nor should he assist any other person, including a member of his new
business, in his or her representation of any client before that division during that same time period.

We stated that the post-employment provision, however, would not prevent him from
representing clients before the appeals board. HRS 884-18(c) applied to only those divisions of
his former department which he actually served. By statute the board was part of the department
to which the employee was assigned for administrative and funding purposes only. The employee
had never been called upon to render advice to the members, and, in fact, his association with this
board had been limited to an adversary position. As an adversary, he had not, in our view, actually
served the board. Therefore, we found that he could represent persons before the board.

We also brought the language of HRS 884-18(b) to his attention. That section prohibits a
former employee from assisting any person or business or acting in a representative capacity for
a fee or other consideration on any matter in which he participated as a state employee. As applied
to this employee this section prohibited him from representing a client at a board proceeding if he
had previously advised a division employee on the matter when it was being heard at the division
level. This also precluded him from assisting another person in his or her representation of any
party to that matter during the restricted period.

We appreciated the employee's very complete presentation of the relevant facts necessary
for our determination. It was apparent that he had read the statute and certain of our past opinions
before making his request. We commended him for his concern for ethics in government.



Dated: Honolulu, Hawaii, September 14, 1976.

STATE ETHICS COMMISSION
Paul C.T. Loo, Vice Chairman
Gary B.K.T. Lee, Commissioner
|.B. Peterson, Commissioner

Note: Chairman Audrey P. Bliss and Commissioner Dorothy K. Ching were excused from the
meeting at which this opinion was considered.





