OPINION NO. 293

An administrator of a certain division asked the Commission whether members of his staff
could be compensated for teaching courses concerning the laws and regulations administered by
his division. He indicated that his request concerned those courses which might be offered through
the University system to its students for credit and/or open to the public for a fee and those courses
which were not offered through the University system but might last for a relatively lengthy period
and were not directed at a "target” group of his division. Specifically, he asked whether a member
of his staff responsible for education programs could teach at one of the community colleges a ten-
week course concerning laws and regulations administered by his division that affected a certain
industry.

Given certain restrictions, the Commission found that employees of this division could teach
such courses on their own time for compensation. These restrictions and guidelines are discussed
below.

We stated to the administrator that the section of the ethics code most applicable to this
question was HRS 8§884-13 (Supp. 1975). That section in part states:

No ... employee shall use or attempt to use his official position to secure or
grant unwarranted privileges, exemptions, advantages, contracts, or treatment, for
himself or others; including but not limited to the following:

(2) Accepting, receiving, or soliciting compensation or other
consideration for the performance of his official duties or
responsibilities except as provided by law.

The members of his division, through their work, had gained a certain amount of expertise
in the area of the laws and regulations they administered and because of this they were often
sought out by groups interested in this area to participate in educational activities. We understood
that this was a natural occurrence when somewhat technical, lengthy or complicated regulations
were being enforced by a relatively small group. We pointed out that the statute did not prohibit an
employee from using his or her expertise in outside employment. However, as HRS §84-13(2)
states, employees could not receive additional compensation for duties which were required of
them in their state positions.

It was apparent to us from reading the statute administered by this division and the job
descriptions of the division employees that short seminars, speeches to interested groups, and
consultations with public and private employers were duties required of the division and its
personnel. We stated that for these activities, employees of the division could not receive additional
compensation even though those activities might have to be carried out during the evenings and
on weekends.

However, we were of the view that the educator in this division could receive compensation
for teaching a course at the community college. While we noted that this person had fairly broad
responsibilities in the areas of the division's education programs, this type of course was quite



distinct from that anticipated by the statute and the educator's job description. Further, it did not
appear to us that the presentation of such a course was the responsibility of this
division. Therefore, we stated to the administrator that his employees could teach such a course
on their own time and be paid a fee for their services. We stated that it was one thing to develop
a seminar, workshop, or speech for a specific employer or employee group and quite another to
prepare a series of class lectures and course materials for a varied group of people, some of whom
might be receiving credit for the course. We did not see the latter as a function of this department
and division.

We noted that as the administrator of the division, it would be that employee's duty to
determine whether a request for educational resource people was one which was his division's duty
to fulfill or was one which might be accepted by a member or members of his staff for
compensation. We reminded him of our previous statements concerning our view as to the kind
of course employees of his division might be compensated for teaching. He was advised that he
should also consider whether teaching such a course would harm the effectiveness of the employee
in carrying out his or her state duties. He had indicated to the staff that he would not look favorably
upon an employee who became involved in a course which, because of the number of evenings
it involved, would not allow the employee to participate in some of the division's evening
activities. We pointed out that if an employee could not perform certain duties because of private
teaching responsibilities, the employee would, in such a situation, be using state time for private
business purposes. This would be improper under the ethics code. We noted that employees
should also be made aware that they could not use state time or facilities in pursuing or executing
outside interests. That would, of course, include the preparation and use of course materials.

Additionally, we stated that we could foresee one other possible problem should inspectors
and compliance officers participate as instructors of courses for afee. HRS §84-14(b) (Supp. 1975)
prohibits an employee from acquiring a financial interest in any business "which he has reason to
believe may be directly involved in official action to be taken by him." We explained that an
employment interest was a financial interest for the purposes of this statute. Further, a business
included any organization carrying on a business whether or not operated for profit but did not
include another state organization. Official action was defined as a "decision, recommendation,
approval, disapproval, or other action, including inaction, which involves the use of discretionary
authority." Therefore, we stated that inspectors and compliance officers could not be employed by
a private group or school which they had reason to believe would be involved in official action they
would take in the future. As an example, we indicated that an inspector could not be employed to
teach a course by a private school which he or she might be assigned to inspect.

In summary, we stated to the administrator that a state employee could accept a request
to teach a course for compensation if it was not a part of his or her state duties and if it did not
interfere with his or her state responsibilities. The employee should also be careful to avoid using
state time and facilities in carrying out those outside activities. In addition, an employee could not
accept a request to teach a course for compensation if the private employer would be involved in
official action to be taken by that employee.

We thanked the administrator for his complete cooperation and commended him for
recognizing the ethical questions involved in this request.



Dated: Honolulu, Hawaii, March 24, 1977.
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Note: Chairman Paul C.T. Loo and Commissioner Dorothy K. Ching were excused from the
meeting at which this opinion was considered.





