OPINION NO. 365

A former employee wished to know if the ethics law would prohibit him from representing
clients before state agencies. We had previously responded to a similar question in Opinion Nos.
224 and 226 which had been issued in 1975. Our review of those opinions indicated that the
conclusions we drew then were fully applicable to his own case.

He had held a supervisory position in the department. While he was in a position to set
overall policy, in most cases the functions of the department were actually carried out by other
employees who were specifically assigned to serve certain designated agencies. The relevant
sections of the statute, HRS 884-18(b) and (c), provide as follows:

(b) No former legislator or employee shall, within twelve months after
termination of his employment, assist any person or business or act in a
representative capacity for a fee or other consideration, on matters in which he
participated as an employee.

(c) No former legislator or employee shall, within twelve months after
termination of his employment, assist any person or business or act in a
representative capacity for a fee or other consideration, on matters involving official
action by the particular state agency or subdivision thereof with which he had
actually served.

HRS 8§84-18(b) essentially provides that a former employee may not represent or assist any
person or business, for compensation, on any matter in which he had personally participated.

HRS 884-18(c) has broader application and provides that a former employee may not
represent or assist any person or business, for compensation, on any matter requiring the official
action of a particular state agency he had actually served.

As we had held in Opinion Nos. 224 and 226, and as we reiterated in this opinion, this
section prohibits only that activity which requires the official action of an agency the former
employee actually served rather than an agency with which he had simply a technical
relationship. While as a supervisor he was one of the persons who had overall responsibility for
the providing of services to other state agencies, we realized that in most instances he had no
actual contact with those agencies. Accordingly, in determining whether or not he might accept
certain employment or represent certain persons or businesses, he had need to pay particular
attention to those agencies he had actually served in his state capacity. Where he had not actually
served a state agency in his former capacity, he would be permitted to assist or represent persons
or businesses having matters before it. Conversely, he could not, for a period of 12 months from
the time he left state service, represent such persons or businesses before those agencies he had
actually served.

We pointed out that, as to his own former agency, he could not assist or represent any
person or business on any matter that would require its official action or that of its employees.

We pointed out that our opinion was of general application. We recognized that it might not
always be clear that he had or had not served a specific state agency in his former capacity. We
advised him that where there should be any ambiguity in a specific situation he should advise us



of the particular facts so that we might determine if he had actually served the state agency that
would be involved in any contemplated employment.

We commended him for bringing this matter to our attention before taking action before any
state agency and wished him success in his future endeavors.

Dated: Honolulu, Hawaii, March 2, 1979.
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