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OPINION NO. 400

We received a request for an advisory opinion from the director of a state
program.  Several months prior to this request he had been asked to take over the direction
of this program because of the death of the previous director.  The department's participation
in this program was pursuant to a contract with an agency located in another state.  He had
decided, however, to return to the private sector and requested the Commission's opinion as
to the propriety, under the ethics code, of his being retained by the department as a
consultant to the program.  

He had notified the department of his intention to resign several months in advance of
his termination date.  His purpose was to pursue a career in the private sector as a
consultant.  He had been previously employed in the private sector in a similar capacity.  

The department had been unable to find a suitable replacement for him.  Accordingly,
the department had proposed that he be retained as a consultant to continue to assist the
department on the project.  There were several reasons why the department was seeking this
means of resolving this particular problem.  A critical time schedule had been imposed upon
the department by both the primary contractor for the program and by the circumstances that
obtained in this matter.  Studies were to be made that would have considerable impact upon
significantly larger projects.  The value of these projects would have long-range economic
effects upon the State.  

The department claimed and the primary contractor confirmed that extensive work
would have to be performed to meet the requirements of the contract and to expedite the
deployment of the larger projects.  

Both parties were concerned that if the retiring employee were not permitted to assist
the department in a consultant capacity, a considerable period of time would be lost to the
project while a suitable replacement was sought.  While the employee indicated that other
persons could carry on the necessary tasks, after a period of training, the primary contractor
expressed the view that the employee possessed a unique combination of talents that would
be very difficult to replace.  He apparently had technical experience and, in addition, because
he had run his own business and had been employed in the private sector, he was also aware
of the management and accounting problems and responsibilities that were a part of this kind
of project.  Accordingly, the project had operated much more efficiently under his supervision
than it would have if the director had been a technician who did not possess this employee's
managerial experience.  It was the primary contractor's view that without the employee's
participation the State might lose larger projects.  

Two sections of the ethics code seemed to have contradictory application to the
situation raised in this request for an advisory opinion.  HRS §84-15(b) provides as follows:

(b) A state agency shall not enter into a contract with any person or
business which is represented or assisted personally in the matter
by a person who has been an employee of the agency within the



2

preceding two years and who participated while in state office or
employment in the matter with which the contract is directly
concerned. 

HRS §84-18 has specific application to persons who have left state employment and
who engage in private activities that concern state agencies.  While HRS §84-18(b) and (c)
provide that employees may not assist or represent businesses on matters in which they had
participated or on matters requiring official action by the agency they had been employed by,
HRS §84-18(d) provides that these sections shall not prohibit a state agency from contracting
with a former legislator or employee to act on a matter on behalf of the State.  

Accordingly, HRS §§84-15(b) and 84-18(b) appeared to be consistent in their approach
to the problem the employee presented.  HRS §84-15(b) appeared to prohibit the department
from entering into a consultant contract with him to work on the project.  On the other hand,
HRS §84-18(b) provided a very similar restriction which specifically applied to persons leaving
state service.  The primary difference between the sections was that HRS §84-15(b) provided
a two-year restriction while the post-employment provision restricted such activities for one
year.  It was clear that HRS §84-15(b) was logically applied to post-employment situations
even though it was not described as a post-employment provision.  

We commented that, prior to June of 1978, the contracts section, HRS §84-15, had
contained a provision that excluded personal contracts of employment from its
coverage.  However, effective June, 1978, the contracts section was amended to provide that
contracts between state employees and state agencies could be entered into without a
competitive bidding process if the agency and employee involved could justify such a contract
as being in the best interest of the State.  It was felt that this justification process obviated
the need for the personal services exemption.  As a result, however, HRS §84-15(b) became
an absolute prohibition against a state agency entering into a contract with a person who had
participated in the subject matter of the contract as a state employee for the two-year period
following such participation.  The justification procedure referred to above was not applicable
to HRS §84-15(b) but applied only to HRS §84-15(a), a provision that was not relevant to this
matter.  

However, it was the Commission's opinion that the Legislature, in deleting the personal
contract exemption from HRS §84-15, did not intend to limit the exemption to the
post-employment section provided in HRS §84-18(d).  The intent of this exemption, which
was quite common in post-employment provisions, was to permit the State to continue to use
the services of a former employee to continue a project that could not be effectively carried
on by a replacement. 

It was, therefore, the opinion of the Commission that HRS §84-18(b) and (d) and HRS
§84-15(d) should be read together to provide a logical result.  Accordingly, we ruled that HRS
§84-18(d) would be interpreted to exempt contracts for personal services between state
agencies and former state employees from the restrictions of HRS §84-15(b) and HRS
§84-18(b) so long as there was no evidence that the employee and the agency had colluded
to provide an unwarranted benefit to the former employee or other persons.  It appeared to
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the Commission that the Legislature intended that the relationships that arose between former
employees and the state agencies that employed them should be governed by HRS §84-18
and that, where an inconsistency might appear between that section and other sections of the
code, the post-employment provision should apply.   

Our review of this matter indicated that the employee had taken no action to initiate
the department's overtures to him to serve in a consultant capacity.  On the contrary, the fact
that he had notified the department several months in advance of his termination date
indicated an attempt on his part to facilitate the department's finding a replacement for him.  It
did appear to us that the department had not expended the effort we would have liked to have
seen in finding a replacement for the retiring employee.  And we were concerned, as we had
expressed on other occasions to department officials, that there might be a tendency on the
part of this department, and other departments as well, to take what would be the easier route
in solving post-employment problems by hiring post-employees on a consultant basis rather
than by making the additional effort required to find suitable replacements.  We did not believe
that such action was in the best interests of the State, and we were not condoning such
action in this opinion.  However, we were also aware of the atmosphere that was created in
this program by the death of the former director.  We were well aware that the department
and the primary contractor were concerned about the consequences that might befall the
program if an individual who was hired to replace this employee was not able to perform to
the very high standards that had been established during the time the employee had been
director.  Regardless of the basis for such a fear, the fact that such anxiety existed was
understandable.  Accordingly, we ruled that the department could proceed to hire the retiring
employee on a consultant basis to provide services to the department on this program.  

We commended the employee for being sensitive to the ethics question raised in this
matter.  

Dated:  Honolulu, Hawaii, January 2, 1980.  
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