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OPINION NO. 439

A state employee requested an advisory opinion on whether he could have been
compensated to teach a course using his own time on a subject which he had taught
previously in a state program.   He had served as a staff specialist for a state department but
later had been promoted to head a special area in his department.  Shortly before leaving his
staff specialist position, he had been appointed as a part-time instructor for a state
program.  As the state program instructor, he had taught one of the subjects that he had been
responsible for while working as a staff specialist for the state department.  Since his term had
ended, he no longer served as an instructor of the state program.  The responsibilities of his
new position had been limited to the special area and did not involve the subject that he
previously had taught in the state program.

As an instructor for the state program, he had helped to conduct two courses where
he had used approximately two hours to arrange the physical setting and five days of state
time to teach each course.  The course materials had been prepared by a mainland-based
company, and a minimal amount of course preparation had been needed.  Any preparation for
the course had been done in the evenings by the employee.  The two courses mentioned
above had been sponsored, in part, by the state program and partially by private
entities.  State employees had been encouraged to attend each course.  The brochure which
advertised the two courses identified the employee as the head of the special area in his
department.

After the end of his term as an instructor with the state program, the employee began
teaching the course privately on non-state time.  These later sessions had not been sponsored
by the state program and no solicitations to enroll state employees had been made.  The
employee had been listed in the course brochure as someone who was knowledgeable in the
course area, but there had been no reference to his current state position.  He asked the
Commission to decide whether he would be in compliance with the State Ethics Code if he
were to receive compensation to teach this course privately. 

The primary question was whether he would have received an unwarranted advantage
since he had taught the course on state time and now wished to teach the course  for private
compensation.  HRS §84-13 states in part that the following actions constituted an
unwarranted advantage:

(1) Seeking other employment or contract for services
for himself by the use or attempted use of his
office or position.

(2) Accepting, receiving, or soliciting compensation or
other consideration for the performance of his
official duties or responsibilities except as provided
by law.
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(3) Using state time, equipment or other facilities for
private business purposes.

We found that he had not been using his office or position to contract for services
because he would not be teaching the private course in his present state capacity.  Since his
present state position did not involve the subject area taught, he would not have been
accepting compensation for the performance of his state duties.  He did not use state time,
equipment, or other facilities to develop or prepare the course materials.  Accordingly, we
determined that he could be privately compensated for teaching the course as long as he
continued to prepare and teach this course on non-state time.  In addition, we found that HRS
§84-15, which dealt with contracts, had been inapplicable to his case because there had been
no contract with the State to teach the current course. 

We realized that bringing the facts of his situation to the attention of the Commission
may have been difficult for him because of the impact our actions might have had on his
interest.  It had been the Commission's experience, however, that this kind of attention to
matters of ethics had contributed to an improved ethical climate in state government, and we
commended him for taking this step.

Dated:  Honolulu, Hawaii, July, 15, 1981.
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Note: Commissioner Gary B.K.T. Lee was not present during the discussion and consideration
of this opinion. 




