OPINION NO. 491

A state employee asked the Commission's advice regarding two division programs; the
first was the division's referral system and the second was a new program involving the use
of consultant professional staff. Both were programs that implemented the division's policy
of directing clients to professionals in the private sector, so that the division would be able to
concentrate its energies on providing non-compensated services.

The referral system was designed to include the guidelines set out in Advisory Opinion
No. 406 because referrals were also made to employees who, in addition to their state
responsibilities, had part-time private practices. At the time that advisory opinion was issued,
it had been agreed that the Commission would review the system periodically. The
Commission had been reviewing the referral records of each of the centers at the time of the
request. Accordingly, we deferred our comments regarding the referral system, including the
question of appointment of division employees as consultant professional staff, until the
Commission had completed its review of the division's present referral system.

The consultant professional staff program was the division's second phase of
implementating its policy of referring clients to the private sector. Consultant professional
staff would be professionals who were affiliated with but not employed by state centers. As

conceived, there would be two types of consultant professional staff: "consultant
professional staff I," who provided direct services to clients at state facilities, and "consultant
professional staff II," who provided direct services to clients at sites other than state

facilities. The program worked in the following manner. First, a client seeking services
contacted a center. Then, clients who were eligible for government aid or other private plan
benefits and clients who were willing to accept referrals to private practitioners were referred
by the center to a member of the consultant professional staff. These private practitioners
would provide direct services to the clients and would bill them directly for their services. The
center's involvement would be limited to the initial referral to the private practitioner, and, on
occasion, if there was center staff involvement, to follow up and review the treatment. There
would be no limitations on the fees charged, although there was a presumption by the division
that the fees charged would be in accord with the limits on amounts paid by the various
benefit plans.

The applicable section of the code was HRS 884-13(3), which states as follows:

884-13 Fair treatment. No legislator or employee shall use or attempt
to use his official position to secure or grant unwarranted privileges,
exemptions, advantages, contracts, or treatment, for himself or others;
including but not limited to the following:

(3) Using state time, equipment or other facilities for private business
purposes.



The Commission reviewed one center's plan to implement the consultant professional staff
program and believed, for the most part, that the plan followed the guidelines set by Advisory
Opinion 362. We were, however, concerned about one aspect of the program, particularly
the "consultant professional |I" portion. The policy and procedure manual did not contain
specific minimum requirements for compensation to the State either in rent or services to the
center as required by Advisory Opinion No. 362. The center chief noted that section 4 of the
consultant professional staff by-laws provided that "consultant professional staff | and Il
shall...[plarticipate in case consultations, staff development programs, and other meetings as
appropriate and/or requested." (Emphasis added.) The center chief noted that he and the
board of directors of the center had considered setting minimum service requirements by the
consultant professional staff members. He stated that it had been decided that minimum
requirements would not be set; instead, the request for services would be on an "as needed"
basis. This allowed the center to be more flexible in its use of the expertise of the consultant
professional staff members. The center chief also emphasized that, at the two centers for
which he was responsible, consultant professional staff would be providing services to clients
who otherwise might not receive the assistance they needed. For example, in his opinion,
several geographical areas did not have sufficient private sector practitioners to service those
areas adequately. By implementing the consultant professional staff program, the center chief
felt that private practitioners would be encouraged to serve clients in those areas if state
facilities were provided for their use on a rent-free basis. He expressed concern that including
a minimum service requirement to the centers, in place of a rental charge, would discourage
participation in the program. The Commission noted, however, that the center had received
twenty-five applications from individuals who were interested in becoming consultant
professional staff members. The Commission also recognized that the purpose of this program
was to provide a benefit to the State and the public by channeling clients to the private sector
so that the State could direct its attention to assisting people with other
problems. Nevertheless, in our opinion, not charging a rental fee or setting a minimum
requirement of hours of service or participation in the center's programs did not meet the
standard set in Advisory Opinion No. 362. Although that opinion did not specifically state that
a minimum rental fee must be paid or a certain number of hours of service must be rendered,
we believed that this presumption was implicit in the opinion. Accordingly, the Commission
determined that a minimum amount of service and/or a rental fee must be provided by private
practitioners who used state facilities.

In reaching this conclusion, the Commission commented that the proposed program has
already generated a number of questions by individuals both in and outside of the state
system. Accordingly, to decrease the possibility of further ethical questions being posed, the
Commission determined that the division should adopt a clear standard of compensation to
the State for the private use of its facilities.

The Commission appreciated the center chief's candor in discussing this situation and
commended the employee for his concern about the ethical considerations of this matter.
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Commissioner Gary B.K.T. Lee was excused from the meeting at which this opinion
was considered. Commissioner Allen K. Hoe was not present during the discussion
and consideration of this opinion.





