OPINION NO. 511

The Commission received a request for an advisory opinion from a board member who
asked the Commission to determine whether he could enter into a contract with a state
agency for which he had formerly worked. The compensation he was to receive under the
contract exceeded $1,000. The board member stated that he had left his former state agency
about eighteen months ago.

The section of the ethics code most pertinent to the board member's request was HRS
884-15, the contracts section of the ethics code. This section, in its entirety, reads as
follows:

884-15 Contracts. (a) A state agency shall not enter into any contract
with a legislator or an employee or with a business in which a legislator or
employee has a controlling interest, involving services or property of a value in
excess of $1,000 unless the contract has been awarded through an open,
public process. A state agency may, however, enter into such contract without
resort to a competitive bidding process when, in the judgment of the agency,
the property or services should not, in the public interest, be acquired through
competitive bidding; provided that written justification for the non-competitive
award of such contract shall be made a matter of public record and shall be
filed with the state ethics commission at least ten days before such contract is
entered into.

With respect to members of boards, commissions, and committees, this
subsection shall apply only to contracts entered into between a business in
which a member has a controlling interest and a state agency which has
jurisdiction over the board, commission, or committee to which he is appointed.

(b) A state agency shall not enter into a contract with any person or
business which is represented or assisted personally in the matter by a person
who has been an employee of the agency within the preceding two years and
who participated while in state office or employment in the matter with which
the contract is directly concerned.

The first paragraph of HRS §84-15(a) requires a state agency to go through an open,
public process before awarding a contract to a state employee when the contract amount
exceeds $1,000. However, the second paragraph of HRS 884-15(a) provides that the
requirements of the first paragraph do not apply to a board member unless the board member
is contracting with a state agency that has jurisdiction over his board. Since the board
member's former agency did not have jurisdiction over his board, the Commission informed
the board member that his former office could award the contract to him without first going
through an open, public process.

The second part of the contracts section, HRS 884-15(b), prohibits a state agency from
entering into a contract with a person or business who is assisted in the matter by a person



who has been an employee of the contracting agency within the preceding two years and has
participated while in state office in the matter with which the contract is directly
concerned. Although the board member had been employed by his former agency within the
preceding two years, the board member stated that he was not involved in any way with the
formulation of the contract. The Commission informed the board member that HRS §84-15(b)
would therefore not prohibit him from entering into the contract with his former office.

Two sections of the post-employment section of the ethics code, HRS 884-18(b) and
(c), were also relevant to the board member's question. These sections read as follows:

(b) No former legislator or employee shall, within twelve months after
termination of his employment, assist any person or business or act in a
representative capacity for a fee or other consideration, on matters in which he
participated as an employee.

(c) No former legislator or employee shall, within twelve months after
termination of his employment, assist any person or business or act in a
representative capacity for a fee or other consideration, on matters involving
official action by the particular state agency or subdivision thereof with which
he had actually served.

These two provisions of the ethics code prohibit a former state employee for a period
of twelve months from representing a client before the employee's former state office or
helping a client on matters that the employee participated in while in state office. However,
since the twelve-month period had passed, these provisions were no longer applicable to the
board member's case.

Finally, the Commission informed the board member that the fair treatment section of
the ethics code, HRS 84-13, prohibits state employees from misusing their official positions
to grant or obtain favorable treatment. Since the board member stated that the contract had
not been offered to him under circumstances indicating a misuse of position, the Commission
told the board member that this provision likewise would not bar him from accepting the
contract.

In summation, the Commission stated that the board member could accept the contract
with his former office because he was in compliance with the above provisions of the ethics
code. The Commission also pointed out to the board member that opinions issued by the
Commission were based on and limited to the facts set forth in the opinion.

The Commission commended the board member for bringing this matter to the
attention of the Commission at an early date and told the board member that it appreciated
his candor in discussing the facts of the case.



Dated: Honolulu, Hawaii, October 12, 1983

STATE ETHICS COMMISSION
Edith K. Kleinjans, Chairperson
Allen K. Hoe, Vice Chairperson
Mildred D. Kosaki, Commissioner

Note: Commissioners Gary B.K.T. Lee and Arnold J. Magid were excused from the meeting
at which this opinion was considered.





