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November 1, 1918.

OPINION NO. 754.

TAXATION: INHERITANCE TAX
Under the facts as stated, the value

of the annuity should be computed
and taxed at the 3% rate.
SAME: SAME:

A sum of money which, by the will
is to be set aside for the purpose of 
producing revenue to pay the expense
incident to the care of burial plots
may be subject to an inheritance tax
under our statute.
SAME: SAME:

Real estate situated in a foreign
jurisdiction is not taxable upon, 
transfer under our statute.

Hon. Delbert E. Metzger,
Treasurer, Territory of Hawaii,

Honolulu, T.H.

Dear Sir: I beg to acknowledge the receipt of your
communication of the 12th ult., in which, among other mat-
ters, you ask the advice of this office upon certain features
of the will and of the estate of Phebe A. Parmelee, a resident
decedent, so far as they affect the assessment, of inheritance
taxes under our statute. I will discuss these matters in the
order in which they occur in your letter.

The annuity to Sarah E. Wheeler, Aunt of Testatrix.
In this connection you inquire whether or not it would

be proper to require a showing as to the age of Sarah E.
Wheeler, for the purpose of determining her expectancy of
life as a basis upon which to assess the tax. I am of the
opinion that such computation should be made, and the tax
assessed upon the value of the annuity at the rate of 3%
less the exemption of $500.00. The will under discussion
is somewhat different from the one in the case of “Estate
of Brown” 24 Haw. 443, which I had in mind when I spoke
to you yesterday. In the brown case the annuities were

made a charge upon the estate which was to be transferred
to Von Holt, the residuary legatee, the Court saying on page
345, “The transfer of the property, out of which the monthly
payments to the petitioner (the annuitant) are to be made
is to the respondent and not to the petitioner (the annuit-
ant).  In the case under discussion by paragraph 1 of the
will, the trustee is directed to set aside or use such portions
of the capital of the trust estate as shall be necessary to pro-
vide in some way with reasonable assurance for the pay-
ment of the aforesaid annuity to the said Sarah E. Wheeler
during her life.” It is apparent, therefore, that the estate
to be transferred to the residuary legatee and devisee is not
charged with the payment of said annuity. For these reas-
ons, I am of the opinion that the tax on this annuity should
be computed as suggested in your letter.

It may be urged by the Trustee that, if this course
should be followed, then the estate upon which the tax upon
the transfer to the residuary legatee is computed, should be
reduced accordingly. The answer to any such suggestion is
that immediately upon the death of Sarah E. Wheeler, the
capital of the estate so set apart for the payment of this an-
nuity becomes a part of the residuary estate, which by the
will is transferred to Charlotte H. P. Ewing, the residuary
legatee and as such is presently taxable. Act 223, S.L. 1917
(last paragraph).

Expenses of Caring for Burial Plots.
In my conversation with you yesterday, I suggested 

that the case of “Estate of Brown” supra, was decisive of
the question here raised. A further reading of the will and
of that case has convinced me that while our Supreme Court
has clearly laid down principles therein which will
serve as a guide herein, the facts are so dissimilar that we
are forced to a conclusion different from that reached in the
Brown case. The difference in facts already pointed out
with reference to the annuity applies here also. The will
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does not make the expense of caring for burial plots a charge
against the estate transferred to Charlotte Ewing, but directs
the trustee to set aside a sufficient portion of the capital to
assure the proper care of said plots. There is no limitation
as to time in this regard, and a permanent fund, entirely dis-
associated from the estate transferred to the daughter, is
established. That portion of the capital so set aside will
form no part of the residuary estate transferred to the
daughter, and is therefore not taxable as such.

While there seems to be some conflict of authority as to
whether such a fund established for the purpose of main-
taining a cemetery lot is taxable, I am of the opinion that
the authorities would now hold the same to be taxable. Ross
on Inheritance Tax, page 217. It would seem, however,
that since the trustee is willing to pay the tax on the estate,
including the fund to be set aside for such expense, no use-
ful purpose would be served by any further discussion of this
point. The question may, however, arise in the future when
the principles here laid down may then serve as a guide.

Your further question in connection with this phase of
the subject, to-wit: “does it matter whether they (the burial
plots) are at home or abroad?” must be answered in the ne-
gative.

Inquiry relative to granddaughter and grandson.
In my opinion, no inquiry along this line is necessary

further than to establish the fact that these parties were
alive on the date of the testatrix’s death. If either or both
had predeceased the testatrix, their legacies would become
a part of the residuary estate which is transferred to the
daughter and taxable as such.

Various inquiries relative to Charlotte Ewing.
I am of the opinion that the conclusion which you have

reached in your letter with reference to Charlotte Ewing,
and upon the assumption that she survived the testatrix, is
correct.

Inquiry relative to property in a foreign jurisdiction.
Section 1345, R.L.H. 1915 provides in part as follows:
The words “estate” and “property” are used in this

chapter shall be taken to mean the real and personal prop-
erty or interest therein of the testator . . . passing or
transferred to individuals . . . and shall include all
personal property within or without the Territory.”

This section therefore provides that so far as it relates
to resident decedents, all real and personal within the Ter-
ritory and all personal property without the Territory and
owned by the decedent is subject to the tax, and should
therefore all be appraised either in the original inventory
of the estate, or by appraisers appointed especially for that
purpose under the provisions of Section 1334 Revised
Laws of Hawaii, 1915. If at any time you have
any doubt as to the sufficiency of the ordinary appraise-
ment as usually filed in probate proceedings, you are author-
ized, under this section to apply for the appointment of ap-
raisers for the special purpose of appraising the estate for
inheritance tax purposes.

Where the estate of a non-resident decedent is probated
in a foreign jurisdiction, duly certified copies of the probate
proceedings should be required, showing the amount and
value of real and personal property of the deceased which
is situated within the Territory.

Real Property Situated in a Foreign Jurisdiction.
As above pointed out, Section -335 excludes such real

property from the operation of the tax.
I believe I have covered all the points of inquiry raised

by your letter with reference to this estate, but if I have
overlooked anything or failed to make myself clear on any
point, I would be glad to discuss those matters with you.

Yours very truly,

HARRY IRWIN,
Attorney General


	AGOP: 
	Main: 


