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February 19, 1919.

OPINION NO. 803.

INCOME  TAX: DEDUCTIONS:
Donations or subscriptions to the

Red Cross or War Relief Fund are not
allowable deductions under Act 157 of
the Session Laws of 1917.

Hon. Delbert E. Metzger,
Treasurer, Territory of Hawaii,

Honolulu, Hawaii.

Dear Sir: I beg to acknowledge the receipt of your
communication of the 19th requesting the opinion of this
department as to whether contributions to the Red Cross
and War Relief Fund may be considered as a proper deduc-
tion from income under our income tax laws.

Section 1308, Revised Laws of Hawaii, 1915, as
amended by Act 157, Session Laws of 1917, provides for
deductions as follows:

(a)  Expenses incurred in carrying on any business, etc.
(b) Interest on existing indebtedness.
(e) Taxes and license fees.
(d) All losses sustained during the previous taxation

period, including fire losses and depreciation.
It is apparent that unless the money paid out by the

taxpayer in aid of the Red Cross and for war relief purposes
can be, in some way, classified under one of the foregoing
classes, such payment cannot be allowed as a deduction
within the meaning of the Act.

It is also apparent from an examination of those classes
that the only one under which such a payment could, by
even a very forced construction, be classified, would be the
first, i.e., “expenses incurred in carrying on any business.”

In construing the Federal income tax law, the United
States Treasury Department has ruled that donations are
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deductible when made by corporations for purposes con-
nected with the operation of the property, such as charitable
and educational institutions, and hospitals conducted for
the benefits of the employees. Several other rulings along
similar lines have been made by the Treasury Department,
being all upon the theory that such donations or subscrip-
tions had immediate and direct connection with the busi-
ness of the corporation.

In Treasury Decision No. 2909 it was held that dona-
tions made to employees and others, and which do not have
in them the element of compensation, are considered grat-
uities, and are not allowable deductions.

It is impossible for me to escape the conclusion that a
donation to the Red Cross or War Relief Fund is a gratuity
within the meaning of the ruling above referred to, and,
therefore, not deductible.

It has been suggested that the United States Treasury
Department has held that such donations are deductible
under the Federal income tax act. I have been unable to
find any such decision or ruling. On the contrary, I find
the following report on this matter in the Treasury Deci-
sions:
“Red Cross Donations by Partnerships and Corporations:

We understand recent ruling Treasury Department is
that Red Cross contributions by a partnership are not de-
ductible in determining partnership income for excess profit
tax, but that partners in figuring their individual income
taxes may deduct their proportionate amounts of such con-
tributions subject of course to fifteen per cent limitation. Is
this correct? Also are such contributions deductible by
corporation on its tax returns? Please wire reply at our ex-
pense.    (Answer) Your understanding as stated your
telegram May twentieth regarding Red Cross contributions  
by partnership correct. Red Cross contributions not deduct-
ible by corporations. (Telegram of inquiry from Loomis,
Suffern and Fernald, New York, N.Y., and the answer there-
to signed by Commissioner Daniel C. Roper, and dated
May 23, 1918.)
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While this ruling by the Commissioner is not conclu-
sive upon us, it serves as a guide to some extent, in constru-
ing our income tax law, the language of which is similar to
the Federal law on the same subject, so far as it relates to
deductions.

I am of the opinion, therefore, and so advise you, that
the donations or subscriptions in question are not allowable
deductions.

Yours very truly,

HARRY IRWIN,
Attorney General.
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