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May 25, 1922.

OPINION NO. 1020.

TAXATION; NOTICE OF RAISE IN
ASSESSMENT.

The notice of raise in assessment
must be served on the taxpayer as
provided by Section 1268, R.L.H. 1915,
as amended, and errors in the notice
must be corrected, if at al, on or be
fore the 10th day of April in each year.

Henry C. Hapai, Esq.,
Acting Treasurer,
Territory of Hawaii,

Honolulu, T.H.

Dear Sir: | beg to acknowledge the receipt of your
communication of the 15th inst., together with a copy of
a letter addressed to you by the Tax Assessor, Third
Division, both relating to an error which has occurred in
the assessment of the tax on the property of the Kohala
Sugar Company.

It appears from these communications that the
Kohala Sugar Company rated its property for taxation
purposes as being of the value of $400,000.00. The
Board of Equalization advised that the value be raised
to $850,000.00, and the Tax Assessor for the Third Di-
vision concurred in the suggestion and actually did as-
sess the property in that sum as shown by his books.

In notifying the company, however, of the raise in
value, the date of the notification being April 7, 1922,
he erroneously stated the figure to be $700,000.00 in-
stead of $850,000.00, which error was not discovered un-
til too late for correction.

It seems also that Mr. Woods, the deputy assessor,
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on April 22, 1922, sent a notice to the company showing
the correct assessment.

On the 12th day of May, the agent of the Company
called on the deputy assessor for the purpose of paying
the tax and called his attention to the discrepancy be-
tween the figures in the notice of raise in assessmemt as
set forth in the notice of April 7, 1922, and the notice
given by the deputy assessor on April 22, 1922.

Under these circumstances the company refuses to
pay a tax on any vauation over $700,000.00. The Tax
Assessor claims that this error was a mere irregularity
and that under Section 1285, R.L. H. 1915, the Com-
pany is obligated to pay a tax on a valuation of
$850,000.00 as shown on the books of the assessor.

With this latter contention | cannot agree. Sec-
tion 1286, R.L.H. 1915, as amended by Act 222, S.L.
1917, imposes a specific duty on the Assessor to notify
the taxpayer “on or before April 10 in each year” of any
such raise in assessment.

The particularity with which the statute describes
the method by which and the time when this notice must
be given excludes any theory that its provisions are di-
rectory merely. In my opinion they are mandatory and
must be followed.

Section 1268 R.L.H. 1915, the Section now under
consideration, was Section 1243, R.L. 1905, and while
it has never been directly construed by the Courts it has
been referred to in connection with a corresponding sec-
tion in the Income Tax Law.

In “Tax Assessor vs. Ewa Plantation Company,”
18 Hawn. 530, at 539, the Supreme Court in referring
to the corresponding section in the Income Tax Law,
said:
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“We are of the opinion that Section 1287 (Income Tax Law) re-
quires notice of an assessment in case of the taxpayer’s return to
be given on or before April 1 in each year following the correspond-
ing section of the property tax act (Section 1243, R.L. 1905).”

It is clear to me, therefore, that the government is
bound by the notice given on April 7, and can collect
the tax only on a valuation of $700,000.00.

| return herewith Mr. Muir’s original letter to you.
| am,

Yours very truly,
HARRY IRWIN,
Attorney General.
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