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December 29, 1922.

OPINION No. 1060

TAXATION OF MONEYS IN HAND.

TERRITORIAL M O N E Y S  I N
BANKS. Section 1240, as amended,
and Section 1246, as amended, of the
Revised Laws provide, respectively,
for the taxing of “moneys in hand”
and for the exemption from taxa-
tion of “real and personal property
belonging to the Territory”. NO
“moneys in hand” at the banks used
as Territorial depositaries—under
Chapter 87 of the Revised Laws—
are exempt from taxation as Terri-
torial property, notwithstanding the
words, in Section 1165, “shali be
deemed to be in the territorial treas-
ury”.

Honorable Henry C. Hapai,
Treasurer of the Territory of Hawaii,
Executive Building,
Honolulu, Hawaii.

Sir:
You have asked to be legally advised as to

whether or not the Territorial banks, acting as depos-
itaries of Territorial moneys, are taxable for “all
moneys in hand”, under Section 1240, as amended,
of the Revised Laws.

The reason which has been offered contra is that
Section 1246, as amended, provides that “real and
personal property belonging to the Territory” “shall
be exempt from taxation” and that some of the
“moneys in hand” in those banks, on January 1 of
each year, are personal property of the Territory and
hence exempt.

In support of the claim that the deposits are prop-
erty of the Territory, it has been urged that certain
phraseology in Section 1165 is such as to show an

“express purpose of rendering such deposits exempt
from taxation” and that there was “no other apparent
reason for its insertion”.

That section provides, inter alia: “Not more than
seventy-five per cent of any moneys in the Territorial
treasury may be deposited * * * and any sum so
deposited shall be deemed to be in the Territorial
treasury”. The words which have been thought suf-
ficient to make the deposits exempt from taxation are
these—“shall be deemed to be in the Territorial treas-
ury”.

Title XIII of the Revised Laws is “Treasury”,
and Chapter 87 thereunder, of which Section 1165 is
a part, is entitled “Deposit of Money in Banks”. The
chapter first authorizes, in Section 1165, the Treasurer
to deposit Territorial moneys in the banks; later pro-
vides, in Section 1167, for the securities which he
shall take; makes it possible, in Section 1169, for fur-
ther security in the form of an indemnity bond; states,
in Section 1170, that the Treasurer shall not be re-
sponsible for the moneys deposited; and finally con-
cludes, in Section 1171, with a statement as to what
shall be deemed and counted as cash. Neither the
chapter as a whole, nor any section therein, purport
to deal, in any way, with taxation. What was intended
by the words in question was that, insofar as the
Treasurer’s accounts were concerned, the deposits were
deemed to be in the treasury. This view is fortified
by the somewhat similar expression at the close of
the chapter, in Section 1171: “Such certificate or
certificates of deposit, receipt or receipts and all bal-
ances of such deposits shall be deemed and counted
as cash.”

In other words, as a matter of bookkeeping, not
taxing, and to give the Treasurer a clean bill of health,
the deposits “shall be deemed to be in the Territorial
treasury * * * and counted as cash.”
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This view means that “deemed” should be read
as “deemed for the purpose of accounting”. The op-
posite view requires that “deemed” should be read as
“deemed for all purposes, including taxation”.

That the latter is not tenable should be apparent
from a recognition of the fact that the Territorial
moneys and those of private parties, when once de-
posited in a bank, become commingled and then it
may no longer be said that any portion thereof be-
longs to anyone but the bank. After a person has
deposited five twenty-dollar gold pieces in a bank, he
ceases to have any ownership in those pieces. In lieu
thereof, he has—what is ordinarily just as good—a
chose in action, an enforceable legal claim, against the
bank for the value of those pieces of gold. It is the
same, of course, with the money deposited by the
Territory. The ownership of the depositor is termi-
nated in that tangible personal property that becomes
commingled with other deposits and the depositor
thereupon becomes the owner of a form of personal
property which is intangible, that is, a right to de-
mand payment of an equivalent value in money—in
other words, a credit. The relation between a bank
and one of its depositors is not that of bailee and
bailer, respectively, but that of debtor and creditor.

The taxation of intangible credits is not involved
in this present question only the taxing of “moneys
in hand”, a form of tangible personal property so
known.

The burden is upon a bank to show what part, if
any, of the “moneys in hand” on January 1 are ex-
empt as personal property belonging to Terri-
tory". However, the deposits of the Territory and of
all other depositors are commingled and no effort is
made to distinguish them, as it is well understood that,
at the instant of making a deposit, the depositor gives
up to the bank his property right in that specific prop-

erty which he deposits and obtains instead a valid
claim against the bank for the worth of that property.
On January 1, as on any day, the only “personal prop-
erty” right to the “moneys in hand” at a bank is that
of the bank.

This being so, there is no warrant for trying to
differentiate among those moneys in a bank, as if the
specific moneys belonged to different depositors.

Suppose a bank, on January t, has on hand $1,-
600,000, but had received—in addition to a total of
$15,000,000 of deposits from private parties—$ 1,650,-
000 of Territorial moneys. Would it be urged that all
of the $1,600,000 was property of the Territory? To
say that that amount should be divided so as to make
the same ratio between its two parts as between the
sum of the Territorial deposits and the sum of all other
deposits, would be to recognize that the ownership is
in the bank and merely suggest an equitable way of
enforcing, by apportionment, the claims of the de-
positors-creditors of the bank.

This consideration of the matter shows that it
does not work out practically to construe “deemed” as
“deemed for all purposes, including taxation”.

It must be remembered that, while the general
rule is that revenue laws are to be construed strictly
against the governmental authority, nevertheless

“The proposition that exemptions from taxation are strictly
construed, in other words, that taxation is the rule and exemption
the exception, is well settled. Bishop v. Gulick, 7 Haw. 627, 630;
O. R. & L. Co. v. Shaw, 12 Haw. 76. As the United States supreme
court puts it, ‘a doubt is fatal to the claim’ of exemption. Theolog-
ical Seminary v. Illinois, 188 U. S. 662, 672.”

Tax Assessor vs. Wood, 18 Haw. 485.

So, if there should be any doubt as to the status
of these “moneys in hand” at a bank, on January 1,
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that doubt would be fatal to the bank’s claim of ex-
emption from taxation.

It is not necessary for the Territory to establish
that these “moneys in hand” are not exempt, but, on
the other hand, the burden is imposed on the banks
of proving definitely and beyond a doubt that these
moneys, specifying them, are the property of the Ter-
ritory and hence exempt.

It is my opinion that the banks cannot do this—
that these “moneys in hand”, at the banks, do not be-
long to the Territory and are taxable.

Respectfully,

JOHN ALBERT M ATTHEWMAN ,

Attorney General.


	AGOP: 
	Main: 


