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TAXATION; NET INCOME TAX;
PUBLIC WELFARE TAX.

Perquisites are part of
the compensation subject to tax
unless furnished solely for the
convenience of the employer.

SAME; SAME; SAME.

If perquisites are furnished
under a contract, or if cash
payments are made in lieu of
perquisites, such facts in them-
selves demonstrate that the per-
quisites are not being furnished
solely for the convenience of the
employer. There are other cases
where the perquisites constitute
inducement to the employment or
are furnished to the employee as
a matter of right. In all such
cases the perquisites are part
of the compensation and taxable.
as such.

Honorable William Borthwick
Tax Commissioner
Territory of Hawaii
Honolulu, T. H.

Dear Sir:

This opinion is in reply to your letter of May 8,

in which you request advice as to the application of the net

income tax and public welfare tax where room, board, laundry

and similar perquisites are furnished: (1) under a written

contract therefor; (2) in the absence of a written contract



therefor. You also request our advice as to (3) the treatment

of cash payments made in lieu of perquisites; and (4) the method

of collecting public welfare tax due with respect to payments of

compensation not made in cash.

The income tax law, Chapter 65, R.L. 1935, provides

that “gross income” includes:

“* * * all gains, profits and income derived
or received from any and every source in the Ter-
ritory, whether or not connected with a trade or
business * * * and also all commissions, fees, wages,
salaries, bonuses, and every and all other kinds of
compensation paid for or attributable to personal
services * * *.”  (R.L. 1935, Sec. 2033-1.)

The public welfare tax law, as revised by Act 213,

L. 1941, provides that “compensation” includes:

“* * * commissions, fees, wages, salaries,
bonuses, and every and all other kinds of compen-
sation paid for or attributable to personal ser-
vices * * *.” (Public Welfare Tax Law, Sec. 1 (c).)

The general rule is that where perquisites are

furnished solely for the convenience of the employer the value

thereof does not constitute income to the employee, but in other

instances the gain to the employee through the reduction of his

living or other expenses is recognized as constituting part of

his compensation. Compare Ralph Kitchen, 11 B.T.A. 855, and

Charles A. Frueauff, 30 B.T.A. 449, with Arthur Benaglia, 36

B.T.A. 838, and Green v. Kanne, U.S.D.C. Hawaii, March 12, 1938.

Differences in the conclusions reached in the above and other

cases are occasioned by differences in views as to the facts

rather than as to the law.

This matter, as you know, was the subject of two

opinions by Attorney General Lymer, in the first of which he
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concluded that board and lodging received by employees was taxable

income. (Ops. Atty. Gen. (1925-26) No. 1260, Oct. 6, 1925.) In

his second opinion, No. 1336, March 30, 1926, Attorney General

Lymer reiterated:

“I still hold to the correctness of my views
expressed in said opinion, and reiterate my belief
that the value of room and board, etc., furnished
as part of the compensation of the employee, and
not furnished as a matter of the employers con-
venience, is subject to the provisions of our in-
come tax law.” (Ops. Atty. Gen. (1925-26) p. 420.)

The conclusion reached, however, in this opinion was that:

“* * * the value of living quarters, heat,
light, etc., furnished to plantation laborers; of
the ‘subsistence and quarters’ often furnished to
nurses in hospitals; and of quarters furnished
teachers in rural districts as an incentive intended
to secure their services -- should not be considered
as income subject to taxation * * *.” (p. 434.)

In my opinion Attorney General Lymer, in hiS opinion

No. 1336, supra, placed undue emphasis upon the case of Jones

v. United States, 60 Ct. Cl. 552, 5 A.F.T.R. 5297, which in-

volved the perquisites of an army officer. The position of

an army officer as a part of the military establishment is

not comparable to any situation in civilian life. For this

reason and other reasons stated herein, you should make a

re-examination of tax liability in each situation covered by

Opinion No. 1336, supra, as well as other similar situations.

If board, lodging and similar perquisites are

furnished solely for the convenience of the employer, then

necessarily the employer is free to terminate the furnishing

thereof at will. If the employee has a contract right to have
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the perquisites furnished such contract right is wholly in-

compatible with the theory that the perquisites are furnished

solely for the convenience of the employer. Hence, the answer

to your first question, concerning the furnishing of perquisites

under a written contract therefor, is that the tax applies.

In answer to your second question as to tax lia-

bility in the absence of a written contract for the perquisites:

The same rule would apply to an oral contract or to a contract

implied from the facts. There are many cases where without any

contract having been made the perquisites nevertheless are under-

stood to be one of the inducements to the employment or are fur-

nished to the employee as a matter of right, and hence termination

of the perquisites would occasion consideration on the part of

the employer as to whether or not the compensation should be ad-

justed, and on the part of the employee as to whether or not the

new employment conditions were satisfactory. In all such cases

the perquisites are part of the compensation and taxable as such.

This has come to be recognized by employers in this Territory for

purposes of the Hawaii unemployment compensation tax and the fed-

eral social security taxes. The issue as to the compensatory

nature of such perquisites is the same under the net income tax

law and public welfare tax law as under the Hawaii Unemployment

Compensation Law and the aforesaid federal employment tax pro-

visions. Under recent legislation such as the Agricultural

Adjustment Act and the Fair Labor Standards Act, in which it

becomes necessary to measure the compensation paid to employees,
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the employers themselves are the first to insist, whenever the

issue relates to the adequacy of any given wage, that in addi-

tion to the cash payment, the employee receives a cash equiva-

lent in perquisites, thus increasing his real compensation. In

the light of new conditions and the changing attitude of em-

ployers in this field, it is appropriate that former views of

the facts be brought in line with existing conditions. Accor-

dingly, I recommend that you promulgate regulations on this

subject.

In answer to your third question as to the treatment

of cash payments made in lieu of perquisites: The fact that

such payments are made, in itself demonstrates that the per-

quisites are not being furnished solely for the employers

convenience and are compensatory in nature. S.S.T. 321, C.B.

1938-2, 323; S.S.T. 348, C.B. 1939-1, 304. Such cash payments

clearly must be included in the tax base.

Your fourth question concerns the method of collecting

public welfare tax due with respect to payments of compensation

not made in cash. Under Section 13 of the Public Welfare Tax

Law you have power to prescribe all needful rules for this

purpose. Provisions of this nature should be included in your

regulations on this subject.

A memorandum relating to the proposed regulations is

enclosed for your guidance.

Respectfully,

APPROVED: Deputy Attorney General

Attorney General of Hawaii
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