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Honorable Earl W. Fase
Tax Commissioner
Territory of Hawaii
Honolulu, Hawaii

Attention:  Mr. James I. Nishikawa
Asst. Tax Commissioner

Dear Sir:

Reference is made to your request for an opinion as to
the application of the Income Tax Law of 1957 where a trust is
on the fiscal year basis and all others involved (the beneficiaries,
grantor, etc. as the case may be) are on the calendar year basis.
This question concerns the fiscal year of the trust which com-
menced in 1957 and ended in 1958, and the calendar year 1958 so
far as the beneficiaries and others are concerned.

It is necessary to set up the categories of problems
involved and treat them separately.

I. Trust under subpart E
of the Internal Revenue Code.

Where a grantor or other person is treated as the owner
of a portion of a trust we do not have the situation in which there
are involved taxpayers with different taxable years. As to the
portion of the trust to which subpart E of the Internal Revenue
Code applies there is only one taxpayer. The fiduciary does not
include the income from this portion of the trust in its return.
See section 1.671-4 of the regulations under the Internal Revenue
code of 1954.

II.  Trusts under subparts B and C
of the Internal Revenue Code.

We first will consider the situation of the beneficiaries.
They report on the calendar year basis. For the calendar year 1958
they must, under sections 652(c) and 662(c) of the Internal Revenue
Code, include their share of the net income of the trust for the
fiscal year ending in 1958, that is, the fiscal year which began
in 1957. So far as they are concerned is 1958 income to which
the 1958 rates apply.
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Let us suppose that the trust will file two returns for
the fiscal year ending in 1958. May the beneficiaries in their
return for the calendar year 1958 report their distributive shares
as computed by the trust under the old law for the fractional part
of the calendar year 1957 or must the beneficiaries recompute this
under the new law? (Of course the beneficiaries’ distributive
shares will be computed under the new law as far as the fractional
part of the calendar year 1958 is concerned.)

We have concluded that the income of the beneficiaries
will be computed under the old law so far as the fractional part
of the calendar year 1957 is concerned. This is true even though
this is 1958 income of the beneficiaries subject to 1958 rates.
The provisions as to trusts and beneficiaries are so integrated as
to preclude any other result.

The trust will proceed the same as any other fiscal year
taxpayer filing two returns under section 19(a). So far as the
trust itself is taxable the 1957 rates apply to the fractional part
of the calendar year 1957 separately returned pursuant to section
19(a), and for the 1957 portion of the fiscal year the computations
of income and deductions are made under the old law. For the
1958 portion of the fiscal year the computations of income and
deductions are made under the new law and so far as the trust itself
is taxable the 1958 rates apply.

Respectfully,

RHODA V. LEWIS
Deputy Attorney General
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