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Op. No. 65-13 STATE OF HAWAII

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL

Honolulu, Hawaii 96813

April 21, 1965

The Honorable Philip P. Minn
Chairman, House Governmental Financing Committee
Iolani Palace
Honolulu, Hawaii

Dear Sir:

This opinion is in response to your letter of April 12,
1965, to the Attorney General in which you request his opinion
as to “the various legal ramifications with reference to a pro-
hibition against a visible pass-on of the general excise tax in
various retail activities.”

It is our opinion that legislation prohibiting the
visible pass-on of the general excise tax from the seller to the
buyer is legally valid. 47 Am. Jur., Sales and Use Taxes §§ 1
and 2. Such legislation will not affect the present practice of
the application of Hawaii’s General Excise Tax Law by the State
Tax Office upon the gross receipts of a sale, including any portion
attributable to tax. However, such legislation might likely result
in a ruling by the Internal Revenue Service that a Hawaii taxpayer-
consumer would not be permitted to deduct from his federal income
tax return that amount now deductible for state sales taxes when
such taxpayer-consumer itemizes his deductions.

Hawaii’s General Excise Tax Law is silent as to whether
the seller can pass on the general excise tax of a sale to the
buyer and the Supreme Court of Hawaii has never been presented
the question. However, the Circuit Court in Territory v. Sundstrom,
Criminal No. 29707, December 10, 1957, ruled that Hawaii's General
Excise Tax Law does not prohibit the pass-on of that tax from the
seller to the buyer. The pass-on can be made either visibly as an
additional item added on to the sale price or may be included in
the sale price without separate identification. The matter of the
“visible pass-on” of the tax is entirely a matter of contractual
agreement between the seller and the buyer. (See General Excise
Tax Memorandum No. 4, (Hawaii, July 5, 1957)).

Legislation prohibiting the visible pass-on of the
general excise tax from the seller to the buyer will not affect
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the present practice of the application of Hawaii’s General Excise
Tax Law by the State Tax Office upon the gross receipts of a sale,
including any portion attributable to tax. The incidence of the
tax is upon the seller and the Tax Office will look to the seller
for the tax upon the seller’s total gross receipts whether there
is a visible pass-on or not. If the general excise tax is included
in the sale price without separate identification, the amount
subject to the tax is of course the listed sale price. If the
tax is added to the listed sale price and is separately listed
as the general excise tax, the total amount collected by the
seller (which includes the amount stated as the general excise
tax) shall be considered as the gross receipts of the seller and
must be reported as taxable income. (See General Excise Tax
Memorandum No. 4, supra.)

If the listed sale price includes the general excise
tax without separate identification, the seller must comply with
Section 117-14.6(d), Revised Laws of Hawaii 1955, as amended.
That section provides that no retailer shall advertise or hold
out to the public in any manner, directly or indirectly, that
the tax imposed by Section 117-14.6 is not considered as an
element in the price to be charged to the consumer and any
person violating the provisions thereof may be fined an amount
not exceeding $50.00 for each offense. Section 117-14.6(d) has
been interpreted to mean that it is permissible for a seller to
advertise or to hold out to the public that the listed sale price
“includes the general excise tax” but it is not permissible for
the seller to advertise or to hold out that the listed sale price is
the total price “with no tax”, thereby implying that no general
excise tax will be charged at all. (See Memorandum dated
February 24, 1958, from Rhoda V. Lewis, Deputy Attoryney General,
to Jack H. Mizuha, Attorney General.)

The most serious consequence of legislation prohibiting
the visible pass-on of the general excise tax entails the matter
of whether or not a Hawaii taxpayer-consumer would be permitted
to deduct from his federal income tax return that amount now
deductible for state sales taxes when such taxpayer-consumer
itemizes his deductions. We realize that such a ruling must
come from the Internal Revenue Service itself. However, in the
past the Internal Revenue Service has indicated that it would not
allow Hawaii’s general excise tax to be deducted from a Hawaii
taxpayer-consumer’s federal income tax return if Hawaii’s general
excise tax is not separately stated. (See letter dated July 26,
1957, from the Internal Revenue Service to Dr. Robert Kamins,
Director of the Legislative Reference Bureau. Also letter dated
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April 23, 1957, from Dr. Kamins to Rhoda V. Lewis, Deputy Attorney
General.)

The requirement that a state general excise tax, such
as Hawaii’s, be separately stated in order that taxpayers may
deduct the payment of such tax is found in Section 164(c) (1) of
the 1954 Internal Revenue Code. That section relates to the
deduction of retail sales taxes and gasoline taxes in computing
taxable income. It provides that in the case of any State or
local sales tax, if the amount of the tax is separately stated,
then, to the extent that the amount is paid by the consumer
(otherwise than in connection with the consumer’s trade or
business) to his seller, such amount shall be allowed as a
deduction to the consumer as if it constituted a tax imposed
on, and paid by, such consumer. (See Revenue Ruling 58-564,
Internal Revenue Bulletin No. 47, (Nov. 24, 1958)).

Section 1.164-5 of the Income Tax Regulations, relating
to the deductibility of State and local sales and gasoline taxes
under Section 164 of the Code, provides in part, that the re-
quirement that the amount of the tax must be separately stated
will be deemed complied with where it clearly appears that at the
time of sale to the consumer, the tax was added to the sales price
and collected or charged as a separate item. The fact that, under
the law imposing it, the incidence of such State or local tax
does not fall on the consumer, is immaterial. (See Revenue
Ruling 58-564, supra.)

It appears therefore that legislation prohibiting the
visible pass-on of Hawaii's general excise tax from the seller
to the buyer might not fulfill the requirement of Section 164(c) (1)
of the 1954 Internal Revenue Code that the sale tax be separately
stated and that as a result, a Hawaii taxpayer-consumer might not
be permitted to deduct Hawaii’s general excise tax from his
federal income tax return.

To summarize, the legal ramifications arising from the
enactment of legislation prohibiting the visible pass-on of
Hawaii’s general excise tax from the seller to the buyer and the
conclusions applicable to such ramifications are: (1) that such
legislation is legally valid, (2) that such legislation will not
affect the present practice of the application of Hawaii’s General
Excise Tax Law by the State Tax Office upon the gross receipts of
a sale, including any portion attributable to tax, and (3) that
such legislation might result in the Internal Revenue Service
ruling that a Hawaii taxpayer-consumer would not be permitted to
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deduct from his federal income tax return that amount now deductible
for state sales tax when such taxpayer-consumer itemizes his deduc-
tions.

Very truly yours,

/s/ Melvin K. Soong

Melvin K. Soong
Deputy Attorney General

Approved:

/s/ Bert T. Kobayashi

Bert T. Kobayashi
Attorney General
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