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August 4, 2010 

 

LETTER RULING NO. 2010-17 

[redacted text] 

[redacted text] 

[redacted text] 

[redacted text] 

 

Re:  Ruling Under Hawaii Revised Statutes § 235-7(a)(13) 

 

Dear [redacted text]: 

 

 By letter dated [redacted text], you requested confirmation that any gain realized by the 

[redacted text] (the "Taxpayers") from the sale of leased fee interests in condominium units to 

the condominium's association of apartment owners (the "Association") would be excluded from 

Hawaii state income tax under Hawaii Revised Statutes ("HRS") section 235-7(a)(13). 

 

SHORT ANSWER 

 

 Any gain realized by the Taxpayers from the sale of leased fee interests in condominium 

units to the  Association is excluded from Hawaii state income tax under HRS § 235-7(a)(13), 

including if the Association immediately resells the leased fees to the lessees. 

 

FACTS REPRESENTED BY THE TAXPAYERS 

 

 [redacted text] (together, the "Taxpayers") are testamentary trusts that own properties for 

investment purposes, including the fee interests (the "Leased Fees") in various units of a 

condominium project (the "Condo Units").  Specifically, [redacted text].  The leasehold interests 

in all of the Condo Units are held by various lessees who are unrelated to the Taxpayers (the 

"Lessees"). 

 

 The Taxpayers will offer the Leased Fees for sale to the Association.  If the Association 

is interested in owning the Leased Fees, it will enter into a purchase agreement with the 

Taxpayers, and will accept the conveyance of title to the Leased Fees at closing.  If, however, the 

Association is not interested in owning the Leased Fees, it will notify the Lessees that the Leased 

Fees are available for sale.  If Lessee of the respective Condo Unit is interested, the Association 

will enter into a purchase agreement with the Taxpayers.  The Association will then enter into a 

separate purchase agreement with the Lessee, pursuant to which it will resell the Leased Fee to 

the Lessee at the same price (plus reimbursement for any additional closing costs incurred in 

connection with such resale).  The Association will direct the Taxpayers to convey title to the 

Leased Fee directly to the Lessee at closing.  Furthermore, the Association's obligation to 
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perform under its purchase agreement with the Taxpayers will be contingent upon each Lessee's 

performance under its purchase agreement with the Association. 

 

 The Taxpayers may sell the various Leased Fees to the Association at various times, 

depending on the Lessees' abilities to obtain funds.  Moreover, if any gain realized by the 

Taxpayers in connection with the proposed transaction qualifies for the exclusion under HRS § 

235-7(a)(13), the Taxpayers will offer the Leased Fees for sale at an approximately 10% lower 

price than if the gain is not eligible for the exclusion. 

 

RELEVANT LAW 

 

 Section 235-7(a)(13) excludes from Hawaii state income tax "[o]ne hundred per cent of 

the gain realized by a fee simple owner from the sale of a leased fee interest in units within a 

condominium project … to the association of owners[.]" 

 

 The legislative history indicates that the exclusion is intended to "motivate lessors to sell 

their leased-fee interest to lessee owner-occupants" and to "provide residential lessees with an 

opportunity to be fee simple homeowners in an increasingly expensive and competitive housing 

market," as well as to "result in voluntary conversion of leasehold to fee simple ownership for 

residential lessees throughout the state."
1
 

 

ANALYSIS & CONCLUSION 

 

 Based upon your representations, any gain realized by the Taxpayers from the sale of the 

Leased Fees to the Association will be excluded from income under HRS § 235-7(a)(13).  

Because the Taxpayers will sell the Leased Fees to the Association, all statutory requirements are 

met, and any gain from the transactions will be excluded.  

 

The fact that the Association intends to immediately resell the Leased Fees to the Lessees 

and intends to direct the Taxpayers to convey title directly to the Lessees rather than itself does 

not affect the validity of Taxpayers' exclusion of any gain from the sale of the Leased Fees to the 

Association.  In fact, the Association's immediate resale of the Leased Fees to the Lessees and 

direct conveyance of title appears to be in line with the Legislature's intent in enacting this 

exclusion. 

 

The conclusion reached in this letter is based on our understanding of the facts that you 

have represented.  If it is later determined that our understanding of these facts is not correct, the 

facts are incomplete, or the facts later change in any material respect, the conclusion in this letter 

will be modified accordingly.  This ruling also may be subject to change due to future 

amendments to laws, rules, or official Department positions. 

 

If you have any further questions regarding this matter, please call me at 808-587-5334.  

Additional information on Hawaii’s taxes is available at the Department’s website at 

www.state.hi.us/tax. 

                                                           
1 

Stand. Com. Rep. No. 705 and Stand. Com. Rep. No. 526 (2007) 
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Sincerely, 

 

 

 

Jacob L. Herlitz 

Administrative Rules Specialist 

 

[redacted text] 


