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[Redacted Text] 

[Redacted Text] 
[Redacted Text] 

[Redacted Text], HI [Redacted Text] 
 

Re: Application of Section 251-2, HRS to [Redacted Text]  

 
Dear [Redacted Text]: 
 

This responds to the request of March 22, 2011 of [Redacted Text] (the "Company"), 
requesting a ruling from the State of Hawaii Department of Taxation (the “Department”) 
regarding the application of § 251-2, Hawaii Revised Statutes ("HRS") to the Company.   

SHORT ANSWER 

 

Based on the information in your letter ruling request, the Company is not liable for the 
Hawaii Tour Vehicle Surcharge Tax imposed under §251-2, HRS as the vehicle is not used to 
carry eight or more passengers.  

FACTS REPRESENTED  

 
The Company provides [Redacted Text], utilizing [Redacted Text] vehicles which have 

a seating capacity of six.  The vehicles utilized provide for seat belts for [Redacted Text] 

passengers maximum (plus the driver), although the Company’s policy is to limit the number of 
passengers to [Redacted Text].  The vehicles are equipped with the [Redacted Text].  The 
Company does not alter the seating configuration between tours at any time, and complies with 
applicable state law which requires a seat belt for each individual passenger. 

The Company has agreed that the redacted version of this ruling attached as Exhibit B 
will be available for public inspection and copying. 

LAW AND ANALYSIS  

Chapter 251, HRS imposes a rental motor vehicle and tour surcharge tax upon certain 
types of motor vehicles.  In particular, HRS §251-2(b)(2), imposes a tour vehicle surcharge tax 
on tour vehicles having a capacity of  eight passengers or more.  It provides in pertinent part: 



[Redacted Text] 

May 23, 2011 
Page 2 of 3 
 

(1)  $65 for each tour vehicle used or partially used during the month that falls into 
the over twenty-five passenger seat category; and 

(2)  $15 for each tour vehicle used or partially used during the month that falls into 
the eight to twenty-five passenger seat category. 

The tour vehicle surcharge tax shall be levied upon the tour vehicle operator. 

“Tour vehicle” is defined in HRS §251-1 as: 

"Tour vehicle" means any vehicle, including vans, minibuses, and buses used for the 
purpose of transporting persons for pleasure or sightseeing trips, or transporting persons 
to pleasure or sightseeing cruises or destinations.  The term does not include any vehicle 
used solely for the purposes of transporting individuals to and from a place of work or a 
public or private school or of transporting persons with disabilities. 

In order for the tour vehicle surcharge tax to apply, the vehicle must have a capacity to 
carry eight or more passengers at least once in a month.  For example, if the Company carries 
eight (8) passengers during some period of time in a calendar month, the tour vehicle surcharge 
tax applies even if the majority of the vehicle’s use in the month is for carrying less than eight 
(8) passengers.  In this case, the Company has represented that the vehicles are not used to carry 
more than [Redacted Text] passengers at any time and has a passenger capacity of six (6).  As 
such, the tour vehicle surcharge tax is inapplicable to the Company. 
 
CONCLUSION 

 
It is clear that Chapter 251, HRS applies solely to vehicles having the capacity to carry 

eight or more passengers at some point in the month.  As the Company has represented that the 
vehicles are not used to carry more than [Redacted Text] passengers at any time and can seat no 
more than six (6) passengers, the tour vehicle surcharge tax is inapplicable to the Company. 

 
This ruling is applicable only to the Company, and shall not be applied retroactively.  It 

may not be used or cited as precedent by any other taxpayer, and is limited to the facts as 
represented based upon our understanding of the facts.  No representation is made as to any other 
transaction, regardless of the similarities of fact. If it is later determined that our understanding 
of these facts is not correct, the facts are incomplete, or the facts later change in any material 
respect, the conclusion in this letter will be modified accordingly.  This ruling also may be 
subject to change due to future amendments to laws, rules, or official Department positions. 
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If you have any further questions regarding this matter, please email me at 

mark.j.yee@hawaii.gov.  Additional information on Hawaii’s taxes is available at the 
Department’s website at www.state.hi.us/tax. 

 
Very truly yours, 
 
s/ Mark J.C. Yee 
 
MARK J.C. YEE 
Administrative Rules Specialist 

 
 

 


