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In 1998, the Legislature gave the OIP the additional
responsibility of administering Hawaii’s open meetings

law, Part I of chapter 92,
Hawaii Revised Statutes
(“Sunshine Law”). The full
text of chapter 92 is
available online at
www.state.hi.us/oip. Here

are some highlights of the law
regarding meeting notices, agendas, and testimony.

Q.Q.Q.Q.Q.      Ar Ar Ar Ar Are board meetings public?e board meetings public?e board meetings public?e board meetings public?e board meetings public?

The answer is yes, but with certain exceptions.  Section
92-3, Hawaii Revised Statutes, mandates that board
meetings be open to the public “unless otherwise
provided in the constitution or as closed pursuant to
sections 92-4 and 92-5.” Sections 92-4 and 92-5 cover
executive meetings, which are not open to the public,
and list the circumstances when a board may convene
an executive meeting. Another exception is for limited
meetings (section 92-3.1). Boards may hold limited
meetings closed to the public only if they must meet at a
location that is dangerous to health or safety.

Q.  Q.  Q.  Q.  Q.  What is a “board?”What is a “board?”What is a “board?”What is a “board?”What is a “board?”

Section 92-2 defines “board” as
“any agency, board, commis-
sion, authority, or committee of
the State or its political subdi-
visions which is created by con-

stitution, statute, rule, or executive order, to have super-
vision, control, jurisdiction or advisory power over spe-
cific matters and which is required to conduct meetings
and to take official actions.”

Q.Q.Q.Q.Q.      Do boards hav Do boards hav Do boards hav Do boards hav Do boards have to accept testimony?e to accept testimony?e to accept testimony?e to accept testimony?e to accept testimony?

Yes. Section 92-3 addresses both written and oral
testimony.  Boards must give “all interested persons an
opportunity to submit data, views, or arguments, in
writing, on any agenda item.” Boards also must give “all
interested persons an opportunity to present oral
testimony on any agenda item.”

Q.  Q.  Q.  Q.  Q.  Must the board givMust the board givMust the board givMust the board givMust the board give public notice of meetings?e public notice of meetings?e public notice of meetings?e public notice of meetings?e public notice of meetings?

Yes. Section 92-7 states that written
public notice must be given at least
six calendar days before the meet-
ing. The notice must include an
agenda “which lists all of the items
to be considered at the forthcoming
meeting, the date, time, and place
of the meeting, and in the case of an executive meeting
the purpose shall be stated.” The notice is to be filed in
the Office of the Lieutenant Governor or the County
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ElectrElectrElectrElectrElectronic Tonic Tonic Tonic Tonic Transmission of Transmission of Transmission of Transmission of Transmission of Testimonyestimonyestimonyestimonyestimony
In Opinion Letter No. 03-06, dated May 2, 2003, the OIP
concluded that boards must accept testimony relating to
an item on the board’s agenda
submitted by e-mail or facsimile (see
the May 2003 issue of Openline at
page 2). In that case, a member of the
public had submitted testimony by way
of an e-mail to the board’s chair, who
inadvertently did not recognize that the e-mail was intended
for the entire board and, therefore, did not distribute the
testimony to the other board members.
The OIP recognizes that board members are often
overwhelmed with, for instance, SPAM e-mails, making
it difficult to separate the wheat from the chaff in the inbox.
The OIP further recognizes that, because of the number
of e-mails certain board members receive, those board
members may not recognize that an e-mail is intended to
be testimony to the entire board.  The OIP encourages
boards to establish procedures to resolve this problem.
One suggestion is for the board to designate a specific
e-mail address to receive electronic testimony and to
specify, in the meeting notice, the e-mail address where
electronic testimony should be sent.  If the public chooses
to send e-mail testimony to an address other than that
specified in the notice, for instance, to a board member,
the public assumes the risk that the board member will not
recognize the e-mail as testimony intended for the entire
board.  - - - - -
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Clerk’s office, as well as in the
board’s office, and also posted at
the meeting site when feasible.

Q. Q. Q. Q. Q. What if the public notice is filed lessWhat if the public notice is filed lessWhat if the public notice is filed lessWhat if the public notice is filed lessWhat if the public notice is filed less
       than six days befor       than six days befor       than six days befor       than six days befor       than six days before the meeting?e the meeting?e the meeting?e the meeting?e the meeting?

Section 92-7 (c) states that if the written public notice is
filed less than six days before the meeting, the meeting
must be canceled and the chairperson or director is
required to post a notice canceling the meeting at the
place of the meeting.

Q.Q.Q.Q.Q.  Can the board chang  Can the board chang  Can the board chang  Can the board chang  Can the board change the age the age the age the age the agenda?enda?enda?enda?enda?
The law specifies when and how agendas may be changed.
Section 92-7 (d) states that once an agenda is filed, the
board shall not add items to the agenda “without a two-
thirds recorded vote of all members to which the board is
entitled; provided that no item shall be added to the
agenda if it is of reasonably major importance and ac-
tion thereon by the board will affect a significant num-
ber of persons.”

Q. Q. Q. Q. Q.  Need help with the law? Need help with the law? Need help with the law? Need help with the law? Need help with the law?
If you have questions about open meetings or other pro-
visions of the Sunshine Law, please contact the OIP and
ask for the Attorney of the Day.  -----
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Boards subject to the Sunshine Law may vote in
executive meetings. To require an open vote on matters
discussed in executive meetings would, in many

circumstances, defeat the
purpose of going into an

executive meeting.

Committees of boards subject to
the Sunshine Law are also subject

to the Sunshine Law and may enter
executive meetings in accordance with sections 92-4
and 92-5, Hawaii Revised Statutes.  Those committees
may also vote in executive meetings when necessary to
avoid defeating the lawful purpose of the executive
meeting.

Boards and committees may vote in a closed meeting
on matters involving expenditures of public funds.
Hawaii’s Procurement Code states that boards need not
comply with the Sunshine Law for certain procurement
matters. In other circumstances, boards may vote in
closed meetings on expenditures of public funds only

when such votes properly fall into
one of the exceptions to open meet-
ings at section 92-5, Hawaii Revised
Statutes.

Votes taken in executive meetings
need not be disclosed to the public
because the Sunshine Law allows
minutes of executive meetings to be

withheld so long as their publication would defeat the
lawful purpose of the executive meeting, but no longer.
Once disclosure of votes taken in executive meetings
does not defeat the lawful purpose of holding an execu-
tive meeting, the votes should be disclosed.

Members of the Honolulu Police Commission did not
violate the Sunshine Law by not disclosing how they
voted on whether to approve a police officer’s request
that the City pay for the legal defense of his criminal
indictment until the officer and his attorney had been
informed of the decision. The Commission’s hearing
was a contested case hearing under the Hawaii Admin-
istrative Procedures Act, chapter 91, Hawaii Revised
Statutes (“HAPA”). Thus, the decision of members of
the Commission to delay disclosing how they voted was
not subject to the Sunshine Law. [OIP Op. Ltr. No.
03-07, May 28, 2003]  -

Staff UpdateStaff UpdateStaff UpdateStaff UpdateStaff Update
The Office of Information Practices bids
a fond farewell to Joy Fujimoto. Joy, who
served with distinction the past two years
as Secretary to the Director, has transferred
to the Crime Victim Compensation Commission, which
is part of the Department of Public Safety.
We will miss our coworker and friend, but everyone at
the OIP wishes Joy the very best in her new position.
And yes, we do have Joy’s new phone number!  -----


