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October 6, 1925.

OPINION No. 1260.

INCOME TAX: BOARD AND LODG-
ING AS A “GAIN” TAXABLE
UNDER THE STATUTE:

The value of articles and/or accom-
modation reseived in kind, in addition
to cash received as compensation for
personal services rendered, constitutes
taxable income.

Honorable E. S. Smith,
Acting Treasurer, Territory of Hawaii,
Honolulu, Hawaii.

Dear Sir:
Under date of July 28th the Territorial Treasurer

wrote me, requesting my opinion as to whether or not
the value of articles and or accommodations received
in kind, in addition to cash received as compensation
for personal services rendered, constitutes taxable in-
come to the person receiving or enjoying same. The
concrete example presented is the case of employes
(such as nurses and teachers) receiving, in many in-
stances, lodging or board and lodging in addition to
their stipulated wage.

I beg to advise you that in my opinion the value
of board and room, etc., furnished as part of the com-
pensation of any employee, should be taxed as income.

The above conclusion is not entirely free from
doubt since the decision of our Supreme Court in
Frear vs. Wilder, 25 Haw. 603, which holds that R. L.
Section 1390 is not a tax levying statute, but is a
mere direction as to how to return one’s gross income;
the case holding that R. L. Section 1388 contains,
within itself, the entire tax levying provision.

However, even under the wording of Section
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1388 I should hold that the provision that an income
tax shall be “levied, assessed, collected and paid an-
nually upon the gains . . . from every . . . . em-
ployment or vocation carried on in the Territory”
would include the value of board and lodging fur-
nished as part of the employee’s compensation and not
merely as a matter of the employer’s convenience.

As is stated by a leading authority:

“It is not quite so easy to account for the use of the word ‘gain’
in conjunction with the two other terms which we have been con-
sidering. But it may probably be said that when a tax law employs
the phrase ‘gains, profits, and income,’ to describe what is taxable,
the term ‘gains’ is inserted out of abundant caution, and Intended
to include an acquisition of the taxpayer which is not to be described
as a ‘profit,’ and which might not be included in the term ‘income’ if
that word were taken in a narrow sense. Property speaking, ‘gain’
means that which is acquired or cornea as a benefit, and in a statute
laying an income tax it may mean money received within the year
which is not the fruit of a business transaction nor of the labor or
exertion of the individual, but something arising from fortuitous
circumstances or conditions which he does not control. In this sig-
nification, the term would include money received as a legacy or money
won on a wager.”

Black on Income Taxation, 2nd Ed.
1915, Sec. 224.

Under the above general language I feel that the
word “gain” would include lodging or board and lodg-
ing received in addition to a stipulated wage.

I accordingly advise you that, although the mat-
ter is not entirely free from doubt, I am of opinion
that the income tax assessor should assess “gains”
of the character under discussion as taxable income.

Very truly yours,

W ILLIAM B. LYMER,

Attorney General.
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