
September 10, 1920.

OPINION NO. 940.
INHERITANCE TAX:

Under the provisions of Section 1323
R. L. H. 1915 as amended by Act 223
S. L. 1917, the Territory is not en-
titled to receive inheritance tax on
real estate situated outside of the
jurisdiction of the Territory.

Honorable Henry C. Hapai,
Acting Treasurer, Territory of Hawaii,

Honolulu, T. H.

Dear Sir: Your letter dated August 26, 1920, in
which you ask if real properties belonging to a resident
decedent and located outside of this Territory are sub-
ject to our inheritance tax, has been duly received and
considered by this Department.

The Revised Laws of Hawaii of 1915, Section
1323 as amended by Act 223 of the Session Laws of
Hawaii of 1917, provides as follows.

“All property which shall pass by will or by the interstate laws
of this Territory, from any person who may die seized or possessed
of the same while a resident of this Territory . . . shall be and
is subject to a tax . . .”
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The question propounded is as to the right of the
Territory to levy inheritance tax on certain property
belonging to a person resiring in the Territory at the
time of his decease.

The statute above referred to is practically the
same  as the statute  in  New York, Pennsylvania, Illi-
nois and many other states of the Union, the statute of
New York and Illinois being as follows.

“All  property, real, personal   and mixed,  whlch shall pass by will
or by the intestate laws of the state from any person who may die
seized or possessed of the same while a resident of this state, or if
decedent was not a resident of this state at the time of his death,
such property or any part thereof shall be within the state shall be
subject to inheritance tax.”

The question has received judicial determination
in many of the states, and it has universally been held
that real estate situated without a state, though owned
by a resident thereof, is generally not subject to its in-
heritance tax laws whether the owner thereof dies tes-
tate or intestate, the only exception to this rule being
in the case of real estate which has been converted into
personality by specific direction of the testator (See
note on this subject, 127 American State Reports,
1088).

In Pennsylvania it was held that real estate situ-
ated in Maryland was not subject to a collateral in-
heritance tax, the court holding that all property of
the citizen within the state may be taxed, and all prop-
erty outside of the state. which is drawn to or follows in
law the person or domicil of the owner, such as bonds,
mortgages, etc., no matter where situated; but real es-
tate is not drawn to the person or domicil of the owner
for  taxation or any other purpose, and hence cannot
be taxed outside the jurisdiction where it is situated
(Bittinger’s Estate, 129 Pa. 338, 18 Atl. 132; Appeal
of William Potter, 212 Pa. 315, 1 L. R. A. N. S. 400).
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In a note to State v. Hamlin, 88 Me. 495, con-
tained in 41 American State Reports 584, the question
is discussed and it is held that “real estate situated out
of the state and owned by a decedent residing in the
state at the time of his death is not subject to a collat-
eral inheritance tax”, and many authorities are cited in
support of this doctrine.

In the Estate of James T. Swift, Deceased, 8 L.
R. A. 709, it was held that real estate situated out of
the state, owned by a decedent residing in the state at
the time of his death, is not   subject  to  the collateral in-
come tax law of New York, even after it has been con-
verted into money which is in the hands of the executor.

In re Marr’s Estate, 24O Pa. St. 38, it was held
that a testator’s real estate not situated within the state
and not converted into personality by his will is not
subject  to a collateral income tax.

In 27 R. C. L. 211, the law is laid down as follows:
“The succession to the real estate depends upon the law of the

state to which it is situated and not upon that of the domicil of the
owner and there is no jurisdiction upon which to base an inherit-
ance tax in the state of the owner’s domicil with respect to real
estate situated in another state. If the deceased left a will, while
the devolution is governed by the testamentary instrument, and thus
in a sense by the law of the tesator’s domicil the will can have no
effect with respect to real property in another state unless it is ad-
mitted to ancillary probate in such state, and the inheritance tax
laws of the testator’s domicil have not been held to apply in such a
case.”

It is the opinion of this Department and you are
so advised that your question should be answered in the
negative.

Yours sincerely,

J .  LIGHTFOOT,

Acting Attorney General.
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