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January 4, 1922.

OPINION NO. 996.

TAXATION: INCOME TAX.

The owner of property who trans-
fers it to a new corporation organized
by him in exchange for stock in such
new corporation Is not liable to the
payment of an income tax on such
transfer even though the transaction
should show a book profit to such
owner.

Hon. A. Lewis, J.,
Treasurer, Territory of Hawaii,

Honolulu, T.H.

Dear Sir: | received yesterday from Deputy Tax
Assessor Palmer a letter addressed to you by Tax As
sessor Wilder, requesting the opinion of this department
upon a question of law relating to the assessment of an
income tax in a certain case. Attached to Mr. Wilder's
letter is a letter from Mr. Carlsmith of Hilo relative to
the same letter. While this last letter is perhaps not
as specific as it should be the following facts can reas-
onably be gathered therefrom:

A merchant who has been doing business as such
for more than twenty-five years desires to incorporate
his business and proposes to convey to the proposed cor-
poration (1) his stock in trade, (2) certain leasehold
interests, and (3) the good-will of the business. It is
stated in Mr. Carlsmith’s letter that “No profit will ac-
crue to the present owner.” | assume by this that it is
meant that the stock in trade will be transferred to the
corporation at cost or less. It would be somewhat dif-
ficult to determine whether, under these circumstances
and without further details, the leaseholds and goodwill
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are to be transferred without profit to the present
owner.

The present owner proposes to take stock in the
new corporation in payment for the said stock in trade,
leasehold interest and good will and will continue as the
active manager and controller of the new corporation.
The inquiry is now made as to whether or not under the
circumstances above indicated the present owner would
be liable to the payment of an income tax on this trans-
fer.

Of course if we accept as true the general statement
that “No profit will accrue to the present owner” there
would seem to be no reason for the inquiry, as the income
tax is imposed only on “gains, profits and income.” For
the purposes of this opinion | will therefore assume that
the stock in trade was sold at cost or less and that the
leasehold and good-will were sold at a profit. As above
indicated it is plain that under this assumption no in-
come tax can be assessed upon the transfer of the said
stock in trade. Can such a tax be imposed because of
the transfer of leasehold and good-will for profit? | am
inclined to think not.

The leaseholds have been held by the owner for a
number of years and the assumed increased value of the
same cannot be referred to any particular taxation
period nor to the taxation period during which the trans-
fer took place. The same situation exists with regard
to the transfer or sale of the good-will. This species of
property, if it can be called property, increases or de-
creases with the life of the business according as the
business is prosperous or otherwise. It starts at zero
and either remains there or increases in value with the
passage of time and the prosperity of the business. The
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assumed increase of the value of the good-will must
therefore be referred to a long period of time (25 years
in this case) and cannot be referred to any particular
taxation period.

It would seem therefore that both the sales of these
leaseholds and of the good-will would come within the
rule laid down in the Castle case, 18 Haw. 129. In that
case it was held that one who bought stock in 1898 and
sold at a profit in 1905 was not liable to pay an income
tax for the taxation period running from July 1st to
December 31st in 1905.

So far as the sale of the leasehold interests is con-
cerned the profits derived therefrom, under Section
1307, R.L.H. 1915, would not in any event be taxable
unless these leasehol ds were purchased within two years
prior to the date of the sale.

It is extremely doubtful whether a transaction of
this kind can be regarded as a sale within the meaning
of the income tax statute.

“The word ‘sale’ usualy imports a money consid-
eration.” Alcorn vs. Gieseke, 158 Calif. 390, 111 Pac.
at 101.

“A sdle is generally understood to mean the transfer of property
for money.” Colgan vs. Farmers and Mechanics Bank, 69 Ore. 469,
114 Pac. 460 at 464.

Section 1307, R.L.H. 1915, refers to sales of cer-
tain kinds of property including the amount of sales of
movable property. The transaction involved in the
case now under consideration is not technically a sale
but is more in the nature of an exchange or barter. The
present owner proposes to exchange the property above
referred to for a certain number of shares of stock which
would have at the outset at |ease an uncertain value.

293

“Under the Federal income tax laws of 1861 and 1870 it was
held that a bona fide exchange of stocks for other property, however
much to the apparent advantage of the owner of the stocks, was not
a sdle thereof from which a profit was derived liable to taxation as in-
come.” Black on Income Taxes, page 326.

It seems to me to be very plain that the converse of
this proposition is equally true, namely, that a bona fide
exchange of property for stocks would not be taxable
even though the transaction showed a book profit in
favor of the owner of the property.

| am of the opinion, therefore, and so advise you,
that under the circumstances above indicated no income
tax can be assessed against the present owner of this
property by reason of such proposed transfer to the cor-
poration.

| return herewith the communications left with me
by Mr. Palmer. | am,

Yours very truly,
HARRY IRWIN,
Attorney General.
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