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TAXATION; GROSS INCOME TAX:

A manufacturer whose customer
is buying for his own use is taxable
at the retail rate.

SAME; SAME:

The applicability under the
local statute of cases in certain
states classifying job printers
as engaged in a service business is
not considered in the absence of
a request for opinion as to such
classification, together with
statement of facts.

Honorable William Borthwick
Tax Commissioner
Territory of Hawaii
Honolulu, Hawaii

Dear Sir:

This is in reply to your request for advice  as

to the rate of tax job printers under the general excise

tax law, Act 141 (Ser. A-44)L. 1935, as amended.

Prior to its amendment in 1939 said Act 141,

L. 1935 contained a classification designated E, under

subsection I of Section 2 of the act, which reads as follows:



"E.  Tax upon printers and publishers.  Upon
every person engaging or continuing within this
Territory in the business of job printing or print-
ing or publishing newspapers, magazines or other
periodicals and publications, the tax shall be equal
to one percent (1%) of the gross income of such
job printing, printing or publishing business.”

As you point out, this provision was deleted

by Section 1, subsection 1, of Act 252 (Ser. A-42) L. 1939,

which amended said Act 141, L. 1935 as follows:

“By deleting subdivision E of subsection I
of section 2 (section 2025B of said Revised Laws)
thereof, the intent of this paragraph being to
render the various types of business defined in
said deleted provision taxable under such other
provisions of said Act 141 as may by their term
be applicable thereto.”

The specific questions which you present arises

out of two types of transactions:

(a) The production of printed matter for the

customer's own use.

(b) The production of printed matter for sale

by the customer.

Certain printers have taken the position that

they are taxable at ¼ of 1% in both instances. Your

position is that in the first instance the tax is 1 ½%,

and in the second instance ¼ of 1%. You have requested

our advice in the premises.

In my opinion the position taken by these

printers that they are manufacturers does not support
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their claim for the rate of ¼ of 1% in both instances.

Paragraph (4) of classification B, under subsection I

of Section 2 of the act provides:

“(4) A manufacturer or producer engaging
in the business of selling his manufactured products
at retail in this Territory shall be required to
make returns of the gross proceeds of such retail
sales and pay the tax imposed in this Act, for the
privilege of engaging in the business of selling
such products at retail in this Territory; and the
value, or gross proceeds of sales, of such products,
thus sold by the manufacturer or producer at retail
and included in the measure of the tax imposed in
this Act, shall be deducted from the gross income,
or gross proceeds of sales, used in determining the
measure of the tax imposed upon such manufacturer
or producer as such.* * *” 

Subsection (12) of Section 1 of the Act defines

“retail” as follows:

“‘Retail’ means the sale of tangible personal
property than by a wholesaler as such within
the definition of this Act, for consumption or use
by the purchaser and not for resale.”

Subsection (10) of Section 1 of the Act in

turn defines “wholesaler” as follows:

“‘Wholesaler'  or 'jobber' shall apply only to
a person doing a regularly organized wholesale or
jobbing business, known to the trade as such, and
only with respect to the following sales; (a) sales,
to a licensed retail merchant or jobber, for pur-
poses of resale; (b) sales, to a licensed manufac-
turer, of material or commodities which are to be
incorporated by such manufacturer into a finished
or saleable product (including the container or
package in which the product is contained) during
the course of its preservation, manufacture or
processing, including preparation for market, and



which will remain in such finished or saleable
product in such form as to be perceptible to the
senses, which finished or saleable product is to
be sold and not otherwise used by such manufacturer;
or (c) sales, to a licensed contractor, of material
or commodites which are to be incorporated by such
contractor into the finished work or project required
by the contract and which will remain in such finished
work or project in such form as to be perceptible to
the senses.”

Therefore, if the printer is a manufacturer making

a "sale", such “sale” is at retail, and taxable at the retail

rate (now 1½%).  Moreover, there are authorities to the

effect that job printing constitutes “service” and not a

sale. H.G. Adair Printing Co. v. Ames, 4 N.E. (2d) 481

(Ill.); Washington Printing & Binding Co. v. State, 73 P.

(2d) 1326 (Wash.); but see Long v. Roberts & Son, 176 So.

213 (Ala.); Bigsby v. Johnson, 99 P. (2d) 268 (Cal.) If

a service business, the rate of tax would be the same as

the retail rate.

Counsel for the printers and publishers present

certain material as to the retail classification under the

Fair Labor Standards Act of 1938.  In view of the fact that

the terms here involved are defined in the statute itself,

the meaning which otherwise might have been given to such
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terms is not material.  Fox v. Standatard Oil Co., 294 U.S.

87, 79 L. Ed. 780; rehearing denied, 294 U.S. 732, 79

L. Ed. l261.

In the second instance the classification at the

rate of ¼ of 1% is permitted by paragraph 5 under classifi-

cation B of subsection I, Section 2 of the Act, and by

subsection (10) of Section 1 of the act, if the printer

is a manufacturer, and if the purchaser is a licensed

retailer, but the facts are insufficient to enable us to

say whether this is manufacture, or whether it is service

business and taxable at 1 ½%  for that reason.

As above indicated, there are a number of cases

in other states dealing with the question whether printers

are sellers or are engaged in a service business. The

question of who furnishes the paper is by no means the

only criterion.  How such cases apply under the local

statute cannot be considered upon the facts before us.

As I understand yOUr request, it relates only to the ques-

tion whether classification of the job printers as manu-

facturers would lead to a unifOrm rate of ¼ of 1%. We

agree that it would not. Whether or not the job printers

are manufacturers and the application of the wholesale

and retail rate in particular instances of course depends
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upon the facts. No doubt there are a variety of circum- 

Attorney General

stances, and typical cases would have to be presented and

considered.

Respectfully,

(s) RHODA V. LEWIS
Rhoda V. Lewis 

Deputy Attorney General

APPROVED:
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