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December 23, 1955

Honorable Earl W. Fase
Tax Commissioner
Territory of Hawaii 
Honolulu, Hawaii

Dear Sir:

This is in reply to your question whether a church is
entitled to exemption under section 5151 under the following
circumstances: 

The church and the fee simple owner entered into a
recorded lease which stated that it was for the term of
one year and thereafter subject to termination by either
party upon the service of not less than thirty days’ prior
written notice to the other party. The rent was $1 per
year, plus the payment of all property taxes.

Section 5151(d) provides:

“For the purposes of this section, property with the
conditions necessary for such exemption but not owned by
the user thereof shall not be entitled to such exemption
unless an appropriate lease for a period of one year or
more covering the use thereof is in force and recorded in
the bureau of conveyances; provided, however, that the
requirements of this paragraph shall not apply during the
taxable year 1949.”

The stipulated one year elapsed prior to January 1 of
the tax year in question. However, on January 1 the church is
still in possession.

In a case of extension of the original term of a lease,
this is not deemed to be the creation of a new tenancy. See
Shannon v. Jackson, 160 N.E. 245, and compare Klickstein v.
Neipris, 185 N.E. 920; Ackerman v. Loforese, 151 Atl. 159; Womble
v. Walker, 181 S.W.2d 5.

However, the above are cases of extension for another
definite term. Where a lease is for  fixed term and thereafter
the tenant holds over indefinitely from year to year this is
deemed to be a new renting. Smith v. Pritchett, 178 Atl. 113.
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I do not have before me the full provisions of the
lease here involved but in view of the nominal annual rent I
construe it as providing for holding over a year at a time sub-
ject to termination on thirty days' notice during any year after
the first year.

Since the original term was one year, it really was a
year to year tenancy from its inception. I am of the VieW that
under these circumstances the holding over does not involve a
new tenancy.

By reason of the thirty day notice provision it may
well be that the lease, while still in force on January 1 of
the tax year, will not continue in effect throughout that year.
However that is not decisive. Bank of Hawaii v. Mui, 30 Haw.
334; Op. 1813, April 10, 1942. That the lease when made was for
a term of at least one year and that it continues in effect on
January 1 are the decisive points.

Accordingly you are advised that the church may qualify
for exemption.

Very truly yours,

RHODA V. LEWIS
Deputy Attorney General
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