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May 21, 1956

Honorable Earl W. Fase
Tax Commissioner
Territory of Hawaii
Honolulu, Hawaii

Dear Sir:

YOU have requested our opinion as to the application of
chapters 98 and 102 in the following type of case:

A corporation, “A,”  in 1951 causes another corporation,
“B,” to be formed. “A” transfers real property to “B” in consi-
deration of stock. “A” dissolves and distributes the “B” stock to
its stockholders. In 1956, “B” sells the property for a price in
excess of the value carried on the books. “B” then dissolves and
distributes the sales proceeds among its shareholders. “B's”
shareholders, who also were “A's” shareholders, now contend that
“B's” book value was lower than the value of the property in 1943
and was lower than the fair market value of the property at the
time that “B” corporation was formed in 1951. It is contended
that the book value was merely to cost to “A”, which was placed
on “B's” books because this was a tax free reorganization under the
Internal Revenue Code of the United States.

Questions that have arisen are as follows:

1. When “A” dissolved in 1951 and distributed the “B”
stock to its stockholders, was this a taxable liquidating dividend?

2. When “B” dissolved in 1956 and distributed the sales
proceeds to its shareholders was this a taxable liquidating divi-
dend?

Chapter 98, section 5343, defines “dividends” as follows:

“‘Dividends’ means any distribution whether in money or
other property made by a local or foreign company * * * to
its shareholders or holders of an interest therein on account
of ownership of such shares or interest, out of its earnings
or profits, except liquidating dividends paid out of earnings
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or profits accumulated, or increase in value of property
accrued, before January 1, 1943. Every distribution shall
be deemed to have been made out of earnings or profits to
the extent thereof, and from the most recently accumulated
earnings or profits. For the purposes or this paragraph a
liquidating dividend shall be deemed to mean a distribution
made as part of a plan to cease doing business and to wind
up the affairs of the company.”

Similarly chapter 102 in section 5501 contains the fol-
lowing:

“‘Dividend’ means any distribution, whether in money
or other property (including a stock dividend except as here-
inafter provided), made by a corporation, local or foreign,
to its shareholders or holders of an interest therein on
account of ownership of such shares or interest, out of its
earnings or profits, whenever earned, including distribu-
tions in complete or partial liquidation, provided that a
distribution made as part of a plan to cease doing business
and to wind up the affairs of the corporation, if and to the
extent paid out of earnings or profits accumulated, or in-
crease in value of property accrued, before January 1, l943,
shall not be deemed a dividend. Every distribution shall
be deemed to have been made out of earnings or profits to
the extent thereof, and from the most recently accumulated
earnings or profits. * * *”

1.  When “A” dissolved in 1951 and distributed the “B”
stock to its stockholders, was this a taxable
liquidating dividend?

The answer to this first question depends upon another.
What was the amount of the accumulated earnings and profits of “A”
at the time of the distribution of the “B” stock? When stock of
another corporation is distributed, the fair market value of that
stock determines the amount of the distribution, but it is neces-
sary to inquire further tO determine whether the entire distribu-
tion is a dividend. Only distributions out of earnings or profits
are dividends.

Although “A” is not liable to tax on the capital gains
realized by the sale of the property to “B”, “A” did realize earn-
ings and profits from that sale. The difference between the cost
to “A” and the fair market value of the “B” stock constitutes the
earnings and profits, assuming there were no other earnings or
profits.
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A ceiling upon the taxability of this distribution is
provided by the statute. To the extent that the “B” stock is a
distribution out of increase in value of the property, transferred
to “B”, which had accrued before January 1, 1943, the distribution
is not taxable since this is a liquidating dividend.

Thus if it be assumed that the property transferred to
“B” had not decreased in value between January 1, 1943 and the
time of the transfer, the base to be compared with the fair market
value of the “B” stock in determining the amount of the distribu-
tion which is taxable as a liquidating dividend, is cost to “A” or
January 1, 1943 value, whichever is higher.

It appears that no tax returns of liquidating dividends
were made, and that the Tax Commission has not made an assess-
ment. Of course if the value of the property transferred to “B”
was only that which was placed on “B's” books, the “B” stock would
not have a fair market value that would sustain an assessment.
When the Tax Commissioner does not attack a book value as too high
or too low, others may well be a stopped to do so. This would be
such a case if the tax year involved was no longer open to assess-
ment. As this is not the case, the fair market value of the “B”
stock may be determined and an assessment of liquidating dividends
made accordingly.

A further statement is necessary at this point.  It has 
been your past administrative practice to accept a book value in
a case like this. Due to difficulties in determining depreciation
if revaluation of assets is insisted upon in every case, it may
well be that you continue to accept book value in a case like this.
However, if the corporation to which the property is transferred
itself liquidated wholly or partly, you would then go back over
the ground as indicated below in the answer to question 2.

2.  When “B” dissolved in 1956 and distributed the
sales proceeds to its shareholders was this a
taxable liquidating dividend?

The answer to this second question, like the answer to
the first, turns upon the amount of the accumulated earnings and
profits of “B” at the time of the distribution of the sales pro-
ceeds. What were the earnings and profits from the sale? What
is “B's” base for the determination of this? The fair market
value of the stock issued for the property is the base.  But again,
the book value of the property was not attacked by the Tax Commis-
sioner and there is a question whether others are estopped to do
so. With the year of “A's” liquidating dividend still open, fair
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market value in that year can be reexamined and proper adjustments
can be made both as to that year and also as to the year in which
“B” liquidates. However if the year in which “A” liquidated were
closed, or if “A” and its stockholders could no longer be assessed
for any reason, “B” and its stockholders would be estopped to use
a base higher than that indicated by the book value of the property
or fair market value of the property as of January 1, 1943, which-
ever is the higher.

Authorities bearing on the above matter are:

Osgood v. Commissioner, 126 N.E. 371; Hornblower v.
Commissioner, 180 N.E. 534; Wellman v. Commissioner, 193 N.E. 733,
735 (having to do with the making of a liquidating dividend through
distribution of stock); cf. Van Heusen v. Commissioner, 154 N.E.
257 (relating to an amendment of the Massachusetts statute, not
contained in the Hawaiian law).

Southern Coach Lines v. McCanless, 235 S.W.2d 804 (re-
lating to estoppel of taxpayer to show base was greater than book
value).

3 Mertens Law of Income Taxation, Secs. 21.15 and 21.16
(relating to base in case of transfer of property for stock where
not governed by a statutory nonrecognition provision).

Miss., 1944 (relating to base for depreciation).
State Tax Commission v. Love Petroleum Co., 19 S.2d 923

This letter supersedes  my letter to you of June 25, 1954.

Respectfully,

RHODA V. LEWIS
Deputy Attorney General
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