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Op.. 57-138 TERRITORY OF HAWAII
Department of the Attorney General

Honolulu

November 5, 1957

Honorable Earl W. Fase
Tax Commissioner
Territory of Hawaii
Honolulu, Hawaii

Dear Sir:

Reference is made to your letter of September 16, 1957 in
which you present the question whether a contractor who uses the
completed contract basis in computing his net income for income tax
purposes is entitled to report on the completed contract basis for
General Excise Tax purposes. We have reached the conclusion that
the completed contract basis may not be used for General Excise Tax
purposes.

The cash, accrual, and long-term contract methods are
three different methods, the last being a modification of the accrual
method. The long-term contract method in turn consists of two dif-
ferent types, percentage of completion basis and completed contract
basis. See G.C.M. 22682, C.B. 1941-1, 307; Fort Pitt Bridge Works,
24 B.T.A. 626, 641; Bent v.  Commissioner,  56 F.2d 99, 104; R. G.
Bent Co., 26 B.T.A. 1369, 1374; Daley v. United States, 139 F.Supp-
376; Reg. 118, Sec. 39.41-2(c), continued in effect by T.D. 6091.

“The completed contract method is not an accounting
method in the sense that it accounts for receipts and dis-
bursements on a day to day basis. It is a practice of treat-
ing receipts from a contract as income as of a particular
time; namely, the completion date of the contract. This is
its fundamental feature.”

(Daley V. United States, supra,
139 F.Supp. at p. 378. )

As explained in Fort Pitt Bridge Works, supra, when the
completed contract basis is used items of income and expense are
recorded in the primary accounts when accrued or incurred, but are
not carried into profit and loss until the contract is completed.

Section 117-3 of the General Excise Tax Law provides:
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“Every taxpayer shall be presumed to be dealing on a cash
basis unless he proves to the satisfaction of the commissioner
that he is dealing on an accrual basis and his books are so
kept, or unless he employs or is required to employ the accru-
al basis for the purposes of the tax imposed by chapter 121
for any taxable year in which event he shall report his gross
income for the purposes of this chapter on the accrual basis
for the same period."

Section 121-18(b) of the Income Tax Law of 1932 is as
follows:

“(b) Period for which items of gross income included.
The amount of all items of gross income shall be included in
gross income for the taxable year in which received by the
taxpayer unless under methods of accounting permitted or re-
quired under this chapter any such amounts are to be properly
accounted for as of a different period.”

This is to be read with section 121-18(a), which reads in pertinent
part as follows:

"(a)  General rule.   Net income shall be computed upon
the basis of the taxpayer's taxable year (fiscal year or calen-
dar year as the case may be) in accordance with the method of
accounting regularly employed in keeping his books. If no
such method of accounting has been employed or if the method
employed does not clearly reflect the income, the computation
shall be made in accordance with such method as in the opinion
of the commissioner does clearly reflect the income."

The long-term contract method, whether the percentage of
completion basis or the completed contract basis is used, is per-
missible for the computation of net income for Net Income Tax pur-
poses in order to “clearly reflect the income”. No such consider-
ation enters into the application of section 117-3.

Under the General Excise Tax Law only the cash basis or
the accrual basis may be used. No long-term contract method may be
used because, though a modification of the accrual method, it never-
theless is not the accrual method, being so distinct as to require
permission for a change from the accrual method to the long-term
contract method or vice versa, as shown by the authorities above
cited. The difference between the methods lies in the period for
which the income is reported, as clearly brought out by Daley v.
United States, supra.
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A contractor who uses the completed contract basis does
not “employ the accrual basis for the purposes of the tax imposed
by chapter 121 for any taxable year” within the meaning of section
117-3 above quoted. That is, he does not for any taxable year re-
port the gross income accruing within that taxable year, but instead
he reports the gross income accruing from contracts completed in
that year.

This still leaves the question whether the contractor is
dealing on and keeping his books on an accrual basis within the
meaning of section 117-3. As above noted, the only possible bases
under section 117-3 are the accrual basis, which calls for the re-
porting for each calendar month and year of the accruals in that
period, and the cash basis, which calls for the reporting for each
calendar month and year of the cash payments in that period. From
the information available to us it would seem that the books suf-
ficiently support the use for General Excise Tax purposes of the
accrual basis as distinguished from the cash basis. Should the
taxpayer desire to make a further presentation as to that particular
matter we would be glad to consider it.

Respectfully,

/s/ Rhoda V. Lewis

RHODA V. LEWIS
Deputy Attorney General

APPROVED:

/s/ Herbert Y. C. Choy

HERBERT Y. C. CHOY
Attorney General
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