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TERRI TORY OF HAWAI |
op. 57-90 Departnment of the Attorney General
Honol ul u

August 27, 1957

Honorabl e Earl W Fase
Tax Comm ssi oner
Territory of Hawaili
Honol ul u, Hawai i

Dear Sir:

You have asked us to conment on a letter of August 22,
1957, from the Maui Chanber of Comerce. This letter refers to a
letter of Deputy Tax Comm ssioner J. A Bell dated August 20, 1957,
and you al so have furnished us a copy of a letter of Maui Assessor
F. A Al ameda dated August 23, 1957.

Messrs. Bell and Al aneda already have set forth the appli-
cation of the tax law. | wll add sone comments on the Maui Chanber
of Commerce letter, as foll ows:

(1) Sales to the territorial and county governnents,
their agencies and instrunentalities, to exenpt organizations etc.
designated in section 117-20, and to persons l|icensed under the
general excise tax law, all are subject to a tax upon the seller
of 3 1/2% levied by subsection(b) (1) of section 117-14, for engag-
ing in the business of selling.

The way question (1) is stated in the Maui Chanber of
Commerce |letter suggests that the buyer of nerchandise is the tax-
payer. This definitely is not the case.

(2) The Maui Chanber of Commerce letter asks: “Wiere
the sale is exenpt from tax are the gross proceeds from such sales
al so exenpt from tax?” Since the letter states that the Chamber is
seeking an interpretation of section 117-14.6 the best answer to
this question is that section 117-14.6 does not exenpt any sales
from tax.

In order that all interested persons may be fully infornmed,
the matter is explained further as follows:

Section 117-14.1, * added by Act 34 of the Regul ar Session
of 1957, section Il(h), contains the follow ng:

*Section nunber assigned to this new section by the Secretary
of Hawaii .
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“I'f a business is within the purview of two or nore of the sub-
sections of section 117-14 or other provisions of this chapter
all of them apply, each provision being applicable to the appro-
priate item of gross incone, gross proceeds of sales or value

of products.”

Both section 117-14(b)(l) and Section 117-14.6 apply to
gross proceeds of retail sales. However a double tax does not re-
sult for two reasons. The first reason is that section 117-14 (b)(10)
was amended by Act 1, Sp. S. L. of 1957 to state: “provided, that
insofar as certain retailing is taxed by section 117-14.6, the tax
shall be that levied by section I17-14.6, * * *.” This neans that
the sales listed in section 117-14.6 as being those to which that
section relates are covered by that section, and section 117-14(b)(l)
continues to apply to other sales such as sales to the Territory and
the counties.

The second reason why there is not a double tax is that
subsection (e) of section 117-14.6 provides: “The provisions of
this section shall not cause the tax upon a taxpayer, wth respect
to any item of his gross incone, to exceed three and one-half per cent.”

Wiile | have spoken of “sales” in this letter, the sane
principles apply to other matters, such as the rendering of services.

I note that M. Bell already has sent out General Excise
Tax Menorandum No. 4. This should serve to nake it clear that the
general excise tax, whether or not a “visible pass-on” is used, still
is part of the price of the goods sold, the services rendered etc.
This is true no matter what section the general excise tax is levied
under .

For exanple, if the Territory or the county calls for bids
and the bid that is accepted does not say anything about nmaking a
separate charge to cover the tax, the bid price is all that the
bi dder can collect from the Territory or county. Nevertheless the
bi dder is subject to the 3 1/2%tax.

Very truly yours
(S) Rhoda V. Lew s

RHODA V. LEWS
Deputy Attorney Genera
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