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Honorable Earl W. Fase
Tax Commissioner
Territory of Hawaii
Honolulu, Hawaii

Dear Sir:

This is in response to your request for our interpreta-
tion of the Income Tax Law of 1957, enacted by Act 1 of the Special
Session Laws of 1957, in respect of certain matters presented by a
"prospective resident" who states that upon arrival in the Territory
he will have reached the age of 65 years, that he is married and
has no dependents other than his wife who will accompany him, and
that he does not intend to “participate in any local enterprises”.
As outlined by the inquirer, his income will consist exclusively
in “annuities, company benefits and bonuses, and dividends”.

The inquirer states that all this income is “from the
mainland”, from which we understand that all of this income will
be paid to him by mainland companies.

A prime question is the interpretation of the words
“income received or derived from property owned * * * in the Terri-
tory”, appearing in the proviso of subsection (a) of section 121-3,
Income Tax Law of 1957.

These same words appear in the Income Tax Law of 1932,
subsection (b) of section 121-6, formerly section 5505 of the Re-
vised Laws of Hawaii 1945, which remains in effect for taxable
years beginning prior to January 1, 1958.

The income tax law preceding the Income Tax Law of 1932
contained similar language. The meaning was explained in cases
involving 1920 income of a domestic corporation (Ewa Plantation v.
Wilder, 26 Haw. 299, 1922, aff’d 289 Fed. 664), and 1926 income
of a Hawaiian domiciliary (Carter v. Hill, 31 Haw. 264, 1930, aff’d
47 F.2d 869). Both cases concerned intangible property in the form
of securities, including in the first case bonds and notes, and in
the second case stocks and bonds. The court concluded that these
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words referred to the situs of the intangible personal property
involved, and further, that the situs was to be determined by ap-
plication of the maxim mobilia sequuntur personam, which however,
said the court, is a legal fiction and is not determinative of the
situs of the intangibles if under the particular circumstances they
have a situs elsewhere. See also 51 Am. Jur. 474, § 463.

The situs of intangibles is a matter giving rise to many
questions. One of these is the extent to which there may be a
dual situs. This has been considered in many cases. However, in
view of the above cited Hawaiian cases, the repetition of the words
“received or derived from property owned * * * in the Territory” or
similar language in each income tax law, and the long continued
administrative practice under which these words have been given
the interpretation put upon them by the above cited Hawaiian cases,
only one situs of intangibles which are owned by the taxpayer him-
self is contemplated by the above quoted expression as used in the
proviso of subsection (a) of section 121-3, 1957 Income Tax Law.
(No opinion is expressed as to the application of the 1957 tax law
in respect of trusts; this is a matter governed by specific provi-
sions.)

In the situation here presented, intangible personal
property will be deemed to have its situs at the place of domicile
of the owner, unless under the particular circumstances it has
acquired a situs elsewhere, and will be deemed to be “owned * * *
in the Territory” if it has its situs in the Territory, but not
otherwise.

It will be noted that the legal fiction makes the place
of domicile the situs of intangible personal property if under
the circumstances it has not acquired a situs elsewhere. Under the
1957 law the word “resident” is defined so as to include both
domiciliaries and also other residents (sec. 121-1).

The portion of subsection (a) of section 121-3, preceding
the proviso which relates to persons taking up residence in the
Territory after attaining the age of 65 years, makes taxability
of income dependent upon residence status, and eliminates all ques-
tions as to the situs of the property. This tax treatment of
residents, whether or not they are domiciliaries, has precedent
in the laws of many states. See example, Wood v. Tawes, 28
Atl.2d 850, Md. 1942, cert. denied 318 U.S. 788.

Turning now to the proviso of subsection (a) of section
121-3 of the 1957 law, it reads as follows:
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“* * * provided, that in the case of an individual who
takes up residence in the Territory after attaining the age
of sixty-five years the tax imposed by this chapter applies
to the income received or derived from property owned, per-
sonal services performed, trade or business carried on, and
any and every other source in the Territory.”

While as above noted an individual taking up residence
in the Territory does not necessarily become a domiciliary of the
Territory, when a person moves to Hawaii after retiring from his
business or occupation he may very well lack those ties with the
place from which he came which indicate retention of domicile
there. Moreover, his handling of his property may be such as to
give it a situs in the Territory, even though there may be doubt
as to his having changed his domicile to Hawaii.

The above quoted proviso certainly has significance in
cases where the facts are such as set out in Carter v. Hill, but
it is equally certain that this proviso does not exclude from
taxation the income from intangibles owned by persons just because
they take up residence in the Territory after attaining the age of
65 years. No answer can be given without considering all of the
circumstances both as to domicile and also those circumstances of
the type which permit intangible personal property to acquire a
situs apart from the owner’s domicile.

As to the items of income presented by the inquiry you
have transmitted to us, both the dividends and the annuities are
income from intangible personal property, and no assurance can be
given on the facts stated that they will not be taxed by the Ter-
ritory. Under the circumstances the intangible personal property
might be deemed to be property "owned" in the Territory and the
income therefore taxable.

As to the bonuses, these presumably constitute addi-
tional compensation for personal services performed on the main-
land, and if so under the proviso above quoted are not taxable
by the Territory. In view of this, the question also presented to
you as to whether only the net bonuses after deduction of withheld
amounts is taxable is not important. However, it should be noted
that where a bonus is taxable the gross amount of the compensation
must be returned as gross income, including amounts withheld for
taxes. The deduction of these amounts turns upon the deductibility
of the tax itself. To the extent that certain amounts (i.e. pay-
ments to an exempt trust forming part of a stock bonus, pension or
profit sharing plan or under or to a qualified annuity plan) are
not included in employee income of the taxable year under the
Internal Revenue Code, they also are not included in employee in-
come of the taxable year under the 1957 law of the Territory.
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As to the company benefits, an explanation of their nature
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is necessary for a ruling to made. If they constitute a pension
they are excluded from taxation by section 121-5, subsection (a),
clause (3) of the 1957 law.

Respectfully,

RHODA V. LEWIS
Deputy Attorney General
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