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Honorabl e Earl W Fase
Tax Commi ssi oner
Territory of Hawaii
Honol ul u, Hawai i

Attention: M. Janes |. Ni shi kawa
Asst. Tax Conm SSi oner

Dear Sir:

Reference is made to your request for an opinion as to
the application of the Incone Tax Law of 1957 where a partnership
is on the fiscal year basis and each of the menbers of the partner-
ship is on the cal endar year basis.

Thi s question concerns the cal endar year 1958. For the
nmenbers of the partnership, this is a taxable year in which there
ended the fiscal year of the partnership which conmenced in 1957
and ended in 1958.

Under section 706 of the Internal Revenue Code, which
is applicable under section 121-25, in conputing his taxable
incone for the cal endar year 1958 a partner nust include the
incone of the partnership for the fiscal year ending in 1958. This
also is specifically provided by section 121-15 of the Inconme Tax
Law of 1957. As 1958 inconme of the partners this income is subject
to the 1958 rates.

o The foregoing relates to the gear in which the partner-
ship income is to be accounted for by the partners. However there
still remains the question as to how the partnership incone is to

be conput ed.

For exanple, suppose that in 1957, within the fiscal year
of the partnership which begins in 1957 and ends in 1958, a partner-
ship received a capital gain on stock. This was not taxable under
the Income Tax Law of 1932 but is taxable under the Income Tax Law

of 1957. What is the result?

A partnership is not a taxpayer. "Taxpayer" is defined
by section 121-1, 21st paragraph, as nmeaning a person subject to a
tax inposed by chapter 121. Under section 121-15 a partnership
as such is not subject to the incone tax.
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Wiile a partnership is not a “taxpayer” it does have a
taxabl e year and does have taxable income for the purpose, and
the sol e purpose, of determining the taxable incone of the indi-
vidual partners. Section 7069(b) of the Internal Revenue code
provi des that the taxable year of a partnership shall be determ ned
as though the partnership were a taxpayer, and section 703(@2
provides that, wth sone exceptions, the taxable incone of a
partnership shall be conmputed in the sane manner as in the case
of an individual, that is, the same as in the case of a taxpayer.
Section 121-29 provides that each partnership shall make a return
and except as otherwise stated “all provisions of this chapter
relating to returns shall be applicable to partnership returns”.

Since the conmputation of the anount of taxable income of
each partner depends upon the determ nation of the taxable incone
of the partnership for its fiscal year and for this purpose the
partnership nust rmake a return, the question arises as to whether
the partnership may nmake two returns under section 19(a) for the
fiscal year 1957-1958, conputing the partnership income on the
first of the returns under the old aw and thereby elimnating such
items as the capital gains in the hypothetical case above presented.
W have reached the conclusion that this nmay be done. If this is
done the return of each individual partner for 1958, while it wll
include the full share of the partnership fiscal year’s incone at
the 1958 tax rates, will carry into the return the conputations
under the old law of the share of the gartnership i ncome for the
fractional part of the calendar year 1957 included in the fisca
year of the partnership.

Respectfully, .
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RHODA V. LEWS
Deputy Attorney GCenera
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