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Novenber 19, 1958

Honorabl e Earl W Fase
Tax Comm ssi oner
Territory of Hawaili
Honol ul u, Hawaii

Attention: M. John A _Bell .
Deputy Tax Conm SSi oner

Dear Sir:

Your letter of Septenber 24, 1958 presents the question
whet her under the practices being followed by certain radio and
television stations since Cctober 1956 the "gross incone" of the
station is the net after the allowance of the so-called agency
di scount or whether on the other hand the "gross inconme" of the

station is the total anount determned as if there were no agency
di scount .

The usual charge by a radio or television station for tine
hereinafter is referred to as the rate card anmount. Wen the tine
buyer, hereinafter referred to as the sponsor, has an advertising
agent the station's cash receipts are only 85% of this rate card
anount. The question is whether the 15% difference is a true trade
di scount, in which event the "gross incone" of the station is only
the 85% or is it a conmssion fromthe station to the advertising
agency in which event it is one of the station's cost of doing
busi ness, is not deductible fromthe "gross incone", and the gross,
income is the 100% rate card anount.

Thi s question, under the facts as they were before the
above referred to practices initiated in Cctober 1956, was con-
sidered by us on August 11, 1950. At that tine we advised you
that the 15% anobunt was a conmmi ssion and was a nondeductible
expense. This has been our position ever since and still is,
unl ess, under the practices initiated by certain stations in

Cct ober 1956, the 15% is being allowed by these stations as a
true trade discount.

In connection with a recent audit you have been confronted
wth the question as to the effect of these practices on the posi-

tion previously taken by the Attorney Ceneral and the Tax Conm s-
sioner. W have concluded that the 15% presently is being allowed



Honorabl e Earl W Fase -2- Novenber 19, 1958

by these stations as a true trade discount.

Wiile our letter of August 11, 1950 did not go into
all the facts involved, it is advisable to do so at this tine.

As a result of the litigation in the United States
District Court for the Southern District of New York, Gvil
No. 100-309, United States v. Anerican Association of Adver-
tising Agencies et al., there has been considerable discussion
in trade journals as to the nature of an advertising agency.
The matter also is discussed in textbooks on advertising and
in a nunber of cases. There seens to be general agreenent
that prior to 1917 the advertising agents were sal esnen em
pl oyed by the nedia. Gadually the services of these agencies
to advertisers increased and they cane to be regarded as agents
of the advertisers. W are satisfied that the relationship
between an advertising agency and a client is a fiduciary
rel ati onship and that the advertising agency is a true agent
working in the interest of the advertiser and under his continued
control

This being the case the next question is who pays the
agent for his services.

There of course are many situations in which an agent
is paid by a seller for his services. The typical case is that
in which the agent is the agent of the seller, or the agent
for both the seller and buyer, and is paid by the seller for
his services. That the advertising agent is the agent of the
media as well as the client is stated in Carpenter v. People,
148 P.2d 371 (Col 0. 1944).

Assum ng for purposes of discussion that an advertising
agent is wholly the agent of the buyer, this does not necessarily
mean that the agent is paid by the buyer. Al though the Robi nson-
Pat man Act prohibits the paynent by the seller of the buyer’s
agent, this statute is limted to goods, wares or mnerchandi se
in interstate commerce (15 U S.C Sec. 13(c)), and in respect
of services there are many instances in which the seller does
pay such a conmm ssion. Usually the question of who pays the
agent does not even arise. The agent is not responsible for
the seller’s charge, the buyer is. The buyer pays the seller
direct and the seller in turn pays the agent his conm ssion
O the buyer pays the agent as agent of the seller (the agent
being responsible to the seller because of this collection but
not otherw se) and the agent holds out his conmmssion remtting
t he bal ance. The nmethod of paynent in the present instance is
revi ewed bel ow.
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One of the practices peculiar to the advertising agency
business is the "recognition systenf. Under this system adver-
tising agencies nust be recognized as independent agencies, not
house agencies. They also nust have experience, ability and
financial standing. If the agency is not recognized the 15%
is not allowed. However, this recognition system has been
affected by the stipulated judgnent in the above cited case in
the United States District Court.

Anot her significant feature is the fixing of the agency
comm ssion by the nedia, not the client. For many years the
standard conditions in all contracts nmade by the nenbers of the
American Association of Advertising Agencies provided that the
agency agreed it would not rebate to the client any part of
the commission allowed by the station. It is this feature
whi ch has been affected by the practices initiated in Cctober
1956 by the radio and television stations under discussion

These stations have deleted from their contracts the
“no rebate” clause. For reasons explained below that clause
had to be elimnated if a true trade discount was to be allowed.
In addition to elimnating this clause these stations, in Cctober
1956, sent out letters to advertising agencies informng them
that hereafter the contracts will contain the following two
par agr aphs:

“A discount is allowed to AGENCY because
AGENCY perfornms services for the advertiser
that othewi se would be performed by STATI ON.
STATI ON does not know or in any way contro
the amount paid by the advertiser to AGENCY
for services rendered by AGENCY to the adver-
tiser with respect to the prograns and/or
announcenents covered by this agreenent.

“In billing the advertiser, ACGENCY shall
state the cost of the prograns and/or
announcenents covered by this agreenent

as the net cost, and any additional anount
shall be stated to be for agency services.”

Wthout conceding that the 15% all owance previously
had not been a discount the letter expressed the intention
of allowing the 15% as a discount.

The above quoted provisions have been stanped on the
contract forms. In sonme cases, where a local advertising
agency is involved, a contract formis not used but the above
guot ed provisions were stanped on the invoice sent to the
advertising agency until the invoice form was revised.
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In investigating this matter, in order to determne
whet her an additional assessment should be nmade to tax the 15%
not returned for taxation, you have not found an adverti sing
agency which has changed its billing practices. According to
the position taken by the stations, the question whether the
15% is a fair amount for the agencies to receive for their
services is open to discussion between the advertising agency
and the client the sanme as any other charge for services,
but the clients may not have been so inforned.

The question of who is allowed the 15%-the agency or
t he sponsor--has been a key issue, as illustrated by an article
in "Tide", June 8, 1956, vol. 30, p.19. If the net charge to
the sponsor is at 85% of the rate card anmount then the nedia
have a dual rate system which previously they did not have.
The rate is 100% if there is no agency but 85% if there is.
On the other hand if the allowance is to the agent, not the
client, the situation is conparable to that under the Internal
Revenue regul ations concerning the manufacturer's excise tax.
These regul ati ons provi de:

“Commi ssions to agents, or allowances,
paynments, or adjustnents nade to persons
ot her than the manufacturer’s vendee are
not deductible from the sale price under
any conditions for purposes of conputing
the tax.”

We have concluded that a dual rate system has been in-
stituted by the stations in question and that the 15% is being
all oned by these stations to the sponsors, not the agencies,
even though the sponsors may not have been so inforned. The
situation is as follows:

The practice is for the advertising agencies to contract
to pay and be solely liable for paynent for the advertising
pl aced by them Although the agent in fact may collect from
the advertiser before paying the nedia, in any event he is
solely responsible to the nedia for the advertising bill.
If it were not for this unique situation in the advertising
agency field, it would be expected that the buyer would be
informed by the nedia of the discount allowed him But since
the agency pays all the nedia bills and the sponsor is not
directly liable to the nedia for the bills, the stations have
i ssued their explanation of their new practices to the agencies,
not the sponsors. Perhaps a clearer understanding of the whole
matter will result from the review being nade by this letter
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These stations definitely have stated they are charging only
the 85% anount and that it is the sponsors, not these stations,
who are agreeing upon the 15% as the agency conm ssion.

Anot her matter which requires review is the question
whether the 15% is allowed only if there is an independent
advertising agency. Under the recognition system a "house
agency" (one controlled by advertisers) did not receive the
comm ssion. From the standpoint that this is a trade discount
what woul d be the explanation for such a distinction? W have
not been infornmed that these stations are making such a dis-
tinction; if it should develop that they are this would have
to be considered.

Some sponsors have work which an advertising agency
m ght do done by their own enployees and in that case the 15%
al l owance is not made. From the standpoint that this is a trade
di scount, what is the explanation of this? These stations have
taken the position that the witing of copy and other services
rendered by advertising agencies saves the nedia expense to
whi ch they otherwi se would be put, but on this reasoning the
sane all owance should be nade when enpl oyees of the sponsor do
the work which the nedia othewise would do. However, it also
is pointed out that besides these services the advertising agency
undertakes to hold the station harmless against liability for
libel or slander resulting from the broadcasts and undertakes
responsibility for the nmedia’s bill as before noted. This cen-
tralization of responsibility in the advertising agency no doubt
is of benefit to the nmedia and explains the practice of allow ng
the discount where an advertising agency is enployed but not
where enpl oyees of the sponsor wite copy and lay out the adver-
tising.

Very truly yours,

(Gotn V) Lvro

RHODA V. LEWS
Deputy Attorney General

APPROVED:

% e Co G

HERBERT Y. C. CHOY
Attorney General
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